Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

Wittenbergbe viszi gondolatait Fabiny Tamás

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2018. október 31. 08:04
A reformáció 501. évfordulója alkalmából Wittenbergben prédikál Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, azon a szószéken, ahol egykor Luther Márton.

"Nagy megtiszteltetésnek tartom ott prédikálni, ahol Luther több ezer prédikációt tartott az 1510-es, 1520-as, 1530-as években" - fogalmazott az InfoRádiónak Fabiny Tamás püspök, aki szerint Wittenberg az evangélikus egyház bölcsöje.

A beszédre való felkészülésről azt mondta, igyekszik majd alaposan megvizsgálni az aktuális szentírási helyet, és úgy szolgálni, hogy az az ott lévőknek bátorítást és fontos üzenetet nyújtson.

"Minden igehirdetés ezért Isten és ember előtti felelősséget jelent, akárhol tartja az ember,"

a tanyavilágban vagy Wittenbertben - tette hozzá.

Fabiny beszélni fog Luther munkatársáról is, Philipp Melanchthonról is, aki "kicsit árnyékban maradt Luther mellett", pedig a reformáció indulásának "áldott eszköze volt". Huszonegy éves volt még csak, de már egyetemi tanár a helyi retorika tanszéken, emellett görögöt és bibliatudományt is oktatott.

A 2017-es év, a reformáció jubileumi éve szerinte ráirányította a figyelmet a hitújításra a katolikus többségű Magyarországon, Európában és a világban is. Ezért nem "emlékév" volt a tavalyi, hanem próbálták újra a figyelem középpontjába helyezni a Szentírást. "Korántsem maradt csupán a protestáns egyházak belügye a reformáció, hanem előtérbe került az ökumené reformációja: hogy a katolikus testvéreink is nevükre veszik a reformáció, az egyház megújításának gondolatait" - húzta alá Fabiny Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyar evangélikus püspök Wittenbergben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást