Az első felmérések szerint a CDU nyerte a hesseni választást, de sokat veszített támogatottságából - a nap hírei

Infostart
2018. október 28. 21:32
Továbbra is az óraátállítás eltörlését sürgeti a Jobbik. Duplájára emelkedik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása novembertől - jelentette be a pénzügyminiszter.

Németországban a szavazóhelyiséget elhagyók megkérdezésével készült felmérés alapján megnyerte a hesseni tartományi választást a Kereszténydemokrata Unió, de a Szociáldemokrata Párthoz hasonlóan sokat veszített támogatásából. Az ARD közszolgálati televízió által közölt adatok szerint a CDU a voksok 28, az SPD pedig a 20 százalékát szerezte meg. Mindkét párt 10 százalékot meghaladó mértékben gyengült a 2013-as választásokhoz képest. A tartományban a CDU-val koalícióban kormányzó Zöldek erősödtek, és a voksok 19,5 százalékát kapták. Bekerült a tartományi parlamentbe az Alternatíva Németországnak, amely 12 százalékos támogatást szerzett. A részvétel az 5 évvel ezelőttinél alacsonyabb, 67,5 százalékos volt Hessen tartományban.

Duplájára emelkedik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása novembertől - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a munkabér mellett járó pénz havi 45.600 forintra emelkedik addig, amíg a közfoglalkoztatási szerződés érvényes. A tárcavezető szerint a programmal országos szinten akár 50 ezren is elhelyezkedhetnek az elsődleges munkaerőpiacon 2019 végéig.

A szociális válságra is kiterjedő átfogó drogstratégiát szorgalmaz az MSZP és a Párbeszéd. Burány Sándor, az ellenzéki pártszövetség országgyűlési képviselője a kőbányai Hős utcában tartott tájékoztatóján úgy vélte: a kialakult helyzet oka a szociális válság, emiatt nyúlnak az ott élők droghoz, ezért veszélyeztetik a közbiztonságot. D. Kovács Róbert Antal 10. kerületi polgármester pénteken az InfoRádióban elmondta: a helyhatóság megvásárolja a Hős utca 15. szám alatt élők lakásait, utána pedig lebontja az épületet.

Továbbra is az óraátállítás eltörlését és a nyári időszámítás megtartását sürgeti a Jobbik. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a közelmúltban az Európai Parlament után az Európai Bizottság is kinyilvánította, hogy az unió területén eltörölné az évenkénti kétszeri óraátállítást, és a magyar kormánynak Brüsszel felé márciusig kell jeleznie, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné megtartani.

A nyugdíjprémium számítási gyakorlatának megváltoztatását kezdeményezi az LMP a kisnyugdíjasok érdekében. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az LMP által benyújtott törvényjavaslat alapján novemberben azok is megkapnák a nyugdíjprémium teljes összegét, akiknek 80 ezer forint alatti a juttatása. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy 50 ezer forintos nyugdíj után 11.250, a nyugdíjminimum esetén pedig alig több mint 6 ezer forint jár prémiumként.

A brit pénzügyminiszter szerint a kormánynak új költségvetést kell készítenie, ha nem születik megállapodás a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről az Európai Unióval. Philip Hammond azt mondta: ha elmaradna a Brexit-megállapodás, a londoni kabinet erre az eshetőségre készenléti tervet dolgoz ki.

Felmérés szerint a brit választóknak sokszor téves elképzeléseik vannak arról, hogy az Európai Unió többi tagországából az Egyesült Királyságba irányuló bevándorlás milyen hatásokat gyakorol a gazdaságra. A briteknek mindössze a 29 százaléka tudja, hogy a külföldi uniós munkavállalók jóval több adót fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyit onnan szociális bagy egészségügyi ellátásra igénybe vesznek.

A pápa szerint a katolikus egyháznak meg kell ismernie a fiatalok világát és nagyobb figyelmet kell szentelnie az ifjú generációnak. Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével zárta le a 15. rendes szinódust, amelynek középpontjában a fiatalok álltak. A tanácskozás záró dokumentuma a nők egyházi szerepének kiterjesztését, a melegek egyházi életbe való bevonását és a szexuális visszaélésekkel szembeni erélyesebb fellépést is szorgalmazza.