Nyitókép: Pixabay

Az oktatási minimumra vonatkozó javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek

Infostart / MTI
2018. október 24. 13:59
A kilenc ellenzéki párt által aláírt, civil szervetek közreműködésével készített program ciklusokon átívelő, pártfüggetlen oktatási javaslatcsomag, amit az MSZP-Párbeszéd készített.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a magyar oktatás számos válságtünetet mutat: nő a funkcionális analfabéták száma, növekszik a pedagógushiány, a középosztály "kimenekíti" gyermekeit az állami közoktatásból, a szakképzés zsákutcás.

A szakpolitikus úgy látja, hogy 2018-ban akkor kap megfelelő minőségű és mennyiségű tudást egy gyermek, ha a családjának van pénze.

Az oktatási minimumot a Tanítanék Mozgalom és az Oktatói Hálózat készítette, februárban a Jobbikon kívül kilenc párt, köztük parlamenten kívüli szervezetek is aláírták, most határozati javaslatként került a Ház elé.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta, szeretnék, ha az oktatásban valósággá válna a minden gyermek egyenlően számít elv. Hozzátette:

szeretnék elérni, hogy családi háttértől, településtípustól függetlenül mindenki szorgalmának és tehetségének megfelelő végzettséget szerezhessen.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy az oktatási minimum eltörli a középiskolai érettségik közötti különbséget, mindenkinek lehetővé téve ezzel azt, hogy beléphessen a felsőoktatásba. A program a világnézetileg semleges oktatást szorgalmaz és sürgeti a szegregáció megszüntetését - részletezte.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy az oktatási minimumban nem szerepel, de egy oktatási programban helyet kell kapnia annak a javaslatnak, hogy mindenki ingyenesen szerezhesse meg az első diplomáját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MSZP oktatási minimumra vonatkozó javaslata
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást