Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Személyiségfejlesztés az óvodákban

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. október 23. 10:50
Az intézmény és a szülők együttműködése a kulcsa annak, hogy az óvodások személyisége kibontakozhasson - vallja Bakonyi Anna, az óvodai alapprogramokhoz illeszthető Blum-program pedagógiai szakértője.

Konferencián mutatták be a nagyközönség számára is az óvodapedagógiai Blum-programot. A már több mint 10 éve kidolgozott módszertannal az óvodások személyiségét fejlesztik, az általános gyakorlatnál hangsúlyosabb benne a művészet és a szülők bevonása - közölte az InfoRádióval Bakonyi Anna, a program pedagógiai szakértője.

"Ez egy olyan személyiségfejlesztő óvodapedagógiai program, ami

minden magyarországi intézményben alkalmazható,

a meglévő alapporgramhoz is illeszthető" - fogalmazott Bakonyi, hozzátéve: a programot részleteiben is lehet használni annak függvényében, hogy mik a helyi vagy intézményi sajátosságok, milyenek a szülők és a gyerekek.

A művészetek használata nagyobb hangsúlyt kap ebben a programban, mint bármikor korábban.

"Olyan, terápiás jellegű, személyiségfejlesztő művészeti játékokat használunk, amelyek a személyiség kibontakozását, illetve a közösség erejét, az együttműködést, a kreativitást erősítik"

- folytatta.

A szülők bevonása már most is megvalósul helyenként, de nem olyan mélységben, ahogy az Bakonyiék programjában megvalósul.

Elkészült a "know-how-t" tartalmazó kézikönyv, és néhány óvodai csoportban már tesztelték is a programot. A cél most az, hogy hálózattá váljanak a csatlakozó óvodák, egymástól lesnék el a pozitív technikákat.

"A gyerek személyisége adott, olyan, amilyen. Ám hogy azt hogyan tudjuk kibontakoztatni, milyen együttműködési szinten, az azon múlik, hogyan működik együtt a gyerek pedagógusa a szülővel,

milyen cselekvési lehetőségeket kap a gyerek és a gyerekek - mondta Bakonyi Anna. Hozzátette: a programban mikrocsoportok vannak, mert "nem lehet és nem is szabad együtt mozgatni 30 gyereket".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kész a Blum-program - Bakonyi Anna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást