Nyitókép: Máthé Zoltán

Nagyon értékes irat van a magyarok zsebében

Infostart
2018. október 16. 13:23
Száznyolcvan országba utazhatunk a magyar útlevéllel előzetes vízumkötelezettség nélkül, ezzel holtversenyben a tizedikek vagyunk a világon.

A világ országainak útlevelei különböző szintű szabadságot nyújtanak lakosai számára. A Henley&Partners tanácsadó cég évente többször is kiadja friss útlevélindexének eredményeit, melyben bemutatják a legerősebb, illetve leggyengébb útleveleket. Magyarország a legfrissebb lista 10. helyén helyezkedik el - írja a Pénzcentrum -, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyarok a dokumentum birtokában 180 célállomásra utazhatnak el vízummentesen (a célországok egy részébe az érkezéskor azonban vízumot kell kiváltani).

Az elemzés bemutatja azokat a desztinációkat is, ahová adott ország állampolgárainak kötelessége vízumért folyamodnia a belépéshez. Egy magyar utasnak 46 ilyen országgal kell számolnia.

Az összesített ranglista élén Japán végzett, az ottani állampolgárok ugyanis 190 országba utazhatnak vízummentesen japán útlevéllel a zsebükben. A dobogó második fokán Szingapúr futott be (189), míg a harmadik helyen hármas holtversenyben Németország, Franciaország és Dél-Korea végzett (188).

Az index legalján a világ leginstabilabb, illetve kifejezetten polgárháborús országai állnak:

  • Pakisztán (33)
  • Szíria (32)
  • Szomália (32)
  • Irak (30)
  • Afganisztán (30).