Nyitókép: MTI/Marjai János

Megvan, hol épül a magyar fegyvergyár

Infostart
2018. október 15. 16:16
Már januárban megkezdődik a termelés a HM Arzenál kiskunfélegyházi gyárában.

Márciusban jelentette be az akkori honvédelmi miniszter, Simicskó István, hogy 2019 januárjában újraindul a magyar fegyvergyártás, sőt afegyverek összeszerelése már korábban megkezdődik. "A témával kapcsolatos korábbi nyilatkozatainkban foglaltak továbbra is helytállók, azoknál bővebb információt nem áll módunkban adni" – írta a projekt állásáról érdeklődő Világgazdaság megkeresésére most a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya.

A fejlesztésért a HM Arzenál Zrt. felel, amelynek vezérigazgatója, Kránicz Roland tavasszal licencszerződést írt alá a cseh Ceská Zbrojovka Export vállalat vezetőjével. Ennek értelmében egy tízéves megállapodás jött létre százmillió eurós összértékben 200 ezer lőfegyver gyártásáról.

A céginformációs adatbázisból kiderül, hogy a HM Arzenál 2018 februárjában új fióktelepet jegyeztetett be Kiskunfélegyháza külterületén. A harmincezres Bács-Kiskun megyei település polgármestere, Csányi József a helyi médiában a nyár közepén elmondta, hogy a magyar honvédség beruházása mérföldkőnek számít, mert ezzel egy korábban nem létező termelőtevékenység honosodik meg a városban.