Meghatározta a közfoglalkoztatás jövő évi céljait a kormány - A nap hírei

Infostart / MTI
2018. október 13. 22:23
Tovább romlott a levegő minősége az országban. Első számú nemzeti ügynek nevezte az utánpótlást a miniszterelnök.

Meghatározta a közfoglalkoztatás jövő évi céljait a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a legfontosabb az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezhető álláskeresők közfoglalkoztatásból kilépésének ösztönzése.

Tovább romlott a levegőminőség - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet. 2 településen, Dunaújvárosban és Szegeden egészségtelen a levegő. További 10 településen, köztük Budapesten kifogásolható. A legfőbb légszennyező a szálló por. A következő napok meteorológiai előrejelzését figyelembe véve nem várható a levegőminőség javulása.

Első számú nemzeti ügynek nevezte az utánpótlást a miniszterelnök. Orbán Viktor erről Felcsúton, a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségén beszélt. A kormányfő az intézmény legfontosabb feladatának nevezte a nevelést.

Az önellátásra képtelen gyermekek után járó ápolási díjnak nincs korhatára, 18 évesnél idősebb gyermekek szüleinek is jár a díj a gondozásért. Erről kérdésre válaszolva beszélt ismét a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin megerősítette: január 1-jétől bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege bruttó 100 ezer forint lesz.

Tovább kell emelni a magyar katonák létszámát az erős honvédség létrehozásához - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor nem cáfolta a napokban megjelent híreket a vezérkar Székesfehérvárra költözéséről és a honvédség vezetésének átalakításáról.

Rövidesen elindítja úgynevezett gondoskodó csoport járatait a hajléktalanok számára az Országos Mentőszolgálat - jelentette be Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Hétfőn lép hatályba az a rendelkezés, amely megtiltja a közterületen életvitelszerű tartózkodást.

Azonnali lépéseket sürget az áfa csökkentése érdekében a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt azt is kéri a kormánytól, hogy állítsa le a szociális kiadások további lefaragására irányuló kezdeményezéseket.

Csökkenteni kell a feszültséget az ukrán-magyar viszonyban, és hatékonyabbá kell tenni a párbeszédet a kárpátaljai magyar oktatás és a kettős állampolgárság problémáiról - jelentette ki az ukrán külügyminiszter. Pavlo Klimkin erről Ungváron, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség rendkívüli választmányi ülésén beszélt. A tanácskozást a kárpátaljai magyarságot érő támadások és provokációk megszaporodása miatt hívták össze.