Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Minisztériumi ernyőt kap a hazai mesterségesintelligencia-kutatás

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. október 11. 06:02
Több mint 70 taggal megalakult a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció - tudta meg az InfoRádió az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A jegybanktól úgy nyilatkoztak: a pénzügyi szektor harmadában a mesterséges intelligencia már a jelen.

Megalakult az innovációs és technológiai miniszter által kezdeményezett Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció). Célja, hogy Magyarország a mesterségesintelligencia-fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és "a nemzetközi MI-közösség fontos tagjává váljon". A több mint 70 nemzetközi és hazai céget, egyetemeket, tudományos műhelyeket, szakmai és közigazgatási szervezeteket tömörítő koalíció működését a tárca Digitális Jólét Programja biztosítja.

"Az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztések mellett a mesterséges intelligencia is ilyen lehetőséget kínál Magyarország számára" - tudatta a tárca.

A koalíció alakuló ülésén több mint

70 nagyvállalat, hazai kkv és startup vállalkozás, egyetemi és tudományos kutatóműhely, szakmai és közigazgatási szervezet

képviselői írták alá az alapító nyilatkozatot Balatonfüreden, és további közel 20 szervezet jelezte csatlakozási szándékát.

Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak az alapításkor elmondta, a kormányzat és a piaci szereplők összefogásáról van szó.

"A technológia alkalmazásával jobban megérthetjük mi is ügyfeleink igényeit és számukra testreszabott, optimalizált megoldásokat kínálhatunk mind a hálózat-, mind a termékfejlesztés területén" - említette Koller.

"A koalíció megalapításával válaszol Magyarország a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen a területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez. A napjainkban zajló negyedik ipari forradalmat az intelligens, döntésképes robotok megjelenése, elterjedése jellemzi. Fontos, hogy hogyan viszonyulunk az intelligens gépekhez, és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak a tömeges alkalmazásuk kapcsán felmerülő kérdésekre" - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció - Koller György, Telenor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az MNB is beszállt az MI Koalícióba - teljes interjú Binder Istvánnal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást