Nyitókép: Pixabay

Kétszer annyi pénzt lopnak le idén a bankszámlánkról, mint tavaly

Infostart
2018. október 10. 05:46
Telefonon, e-mailben és a közösségi oldalakon keresztül válogatott trükkökkel kérik el adatainkat vagy szólítanak fel titkos jelszavaink módosítására.

A Magyar Bankszövetség becslései alapján idén duplázódhat az adathalász-támadásokkal ellopott összeg a tavalyihoz képest - írja a Portfolio.hu. A témában kedden - mint a Police.hu beszámol - az ORFK, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Bankszövetség tartott közös sajtótájékoztatót.

Hazánkban évente több mint száz adathalászcsalást jelentenek évente, de szakértői becslések szerint

a hasonló támadások áldozatainak száma több ezres nagyságrendű lehet.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs igazgatója szerint hazánkban az elektronikus fizetési rendszerek a legkomolyabb nemzetközi biztonsági előírásoknak is megfelelnek, a csalók így főként közvetlenül az ügyfeleket megtévesztve próbálkoznak azok adataihoz hozzájutni.

A csalás úgy történik, hogy telefonon, e-mailen vagy közösségi oldalakon kipiszkálják a leginkább kiszolgáltatottak személyes adatait, illetve ráveszik őket arra, hogy pénzt utaljanak különböző számlákra.

A rendőrség több százmilliós kárról tud, de az összegeknek csak a töredékét lehet visszaszerezni, mivel a pénznek szinte azonnal nyoma vész.

2016 óta igen megnőtt meg azon bejelentések száma, amikor az elkövető, nyeremény ígéretével instrukciókat adott feltöltőkártyás telefon feltöltésére, és bankkártyaadatokat is kicsal. Gyakori az is, hogy

több havi, 5-6 hónapnál régebbi rezsiszámla-elmaradásra hivatkoznak, fenyegetve az áldozatokat, hogy nem fizetés esetén akár ki is kapcsolhatják a közműveket, de utalás esetén azonnal meg lehet szabadulni az eljárástól.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint az idei első 8 hónapban 30 százalékkal nőtt az adathalász-tevékenység tavalyhoz képest. Az alábbiakra figyelmeztetnek az e-mailekkel kapcsolatban:

  • a feladó kiléte meghamisítható, de jellemzően nem szokványos csatolmány van a levélben
  • fizetésre szólítanak fel
  • magyartalanul íródnak
  • jelszómódosítást kérnek, így hozzájutnak a jelszóhoz
  • hamis honlapra mutató linket tartalmaznak


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Ágnes rendőrezredes az adathalászatról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást