Nagy változások lehetnek a felsőoktatásban - lapszemle

Infostart
2018. október 9. 08:12
Meredeken emelkedtek a hozamok a kötvénypiacon - olvasható a Világgazdaságban. A Magyar Idők az ősvilági pannon ökoház építéséről ír.

A Népszavában arról lehet olvasni, hogy a hallgatók harmada is kiszorulhat az egyetemekről, ha a kormány kiterjeszti a Corvinus új modelljét, amely szerint az intézmény 2020-tól már egyáltalán nem tervez állami ösztöndíjas helyeket hirdetni. A tervek szerint jövőre egy állami alapítású közhasznú alapítvány veszi át az egyetem működtetését. A Corvinus célja, hogy 2030-ra 60 százalék legyen a fizetős hallgatók aránya. A hétvégén Palkovics László innovációs miniszter és Bódis József oktatási államtitkár is arról beszélt, hogy a Corvinus új modelljét az egész felsőoktatásra ki kell terjeszteni.

Két éven belül elkészül az ősvilági pannon ökoház a Városligetben - írja a Magyar Idők. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt mondta, most épül a Biodóm nevű épület szerkezete, amelynek négy kupolájából kettő már el is készült, s a tervek szerint 2020-ban már megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy Magyarország elutasítja az európai uniós agrártámogatás csökkentését. Ezt Nagy István agrárminiszter közölte, miután Phil Hogannel, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztossal tárgyalt a 2020 utáni agrárpolitika kulcskérdéseiről. A biztos szerint a tagállami befizetések növelésével elkerülhető lenne a források 5 százalékos csökkentése, de ehhez öt tagállam nem járul hozzá, a magyar kormány hajlandó lenne az uniós költségvetésbe történő befizetéseit emelni.

A Portfolio cikke szerint hat éve nem drágult így az élet Magyarországon, szeptemberben 69 hónapos csúcsra, 3,5 százalékra gyorsulhatott az éves infláció. A 2013-as szint elérése a megugró olajárak mellett a dohánytermékek jövedéki adója emelkedésének, valamint a nyers élelmiszerek árváltozásának is köszönhető.

A Népszava arról ír, hogy hatékonyabban kell felhasználni a brüsszeli támogatásokat a jövőben, ebbe most Magyarország utolsó a régióban. A GKI Gazdaságkutató 2005 és 2017 közötti időszakot vizsgáló tanulmányából kiderül, hogy a magyar kormányok nem hatékonyan használták fel az uniós forrásokat, és csak kis mértékben sikerült közeledni a fejlettebb tagállamokhoz, de a régió országainak többsége még ennél is jobban fejlődött.

A Világgazdaság arról közöl összeállítást, hogy meredeken emelkedtek a hozamok a kötvénypiacon. A lap által megkérdezett szakértők szerint ezt a többi között az amerikai hozamemelkedés okozta. A Világgazdaság kiemelte, hogy két és fél éves csúcson van a külföldi befektetők kezében lévő forint-állampapírállomány.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást