Nyitókép: Pixabay.com

Az is büntethető, aki nem jelenti be az adatvédelmi incidenst

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. október 3. 16:54
Kevesebb mint 200 adatvédelmi incidenst jelentettek be az Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felé az uniós adatvédelmi rendelet nyári hatálybalépése óta – mondta az InfoRádiónak Péterfalvi Attila, a szervezet vezetője. Hozzátette: a legtöbb esetben emberi hiba okán kerülnek veszélybe a megőrzendő személyes adatok.

A panaszok nagy része téves címre küldött üzenetekre vagy valamely adat jogellenes közzétételére vonatkoznak. „Megerősíti azt, amit mindig is mondtunk, hogy az adatvédelmi incidensek túlnyomó többsége emberi tényezőre vezethető vissza” – fogalmazott Péterfalvi Attila, aki szerint nagyobb odafigyeléssel, pontossággal csökkenteni lehet az adatvédelmi incidensek számát.

A NAIH – sajtóhírekre hivatkozva – hozzátette: az itthon bejelentett esetek száma töredéke a külföldön tapasztalt mennyiségnek. A következő években a hivatal figyelemmel kíséri a trendeket, melyek rávilágíthatnak arra, hogy egyes bekövetkezett esetek nem kerültek bejelentésre.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta:

reális kockázattal rendelkező adatvédelmi incidens bejelentésének elmulasztása jogszabályellenes, és bírság kiszabását vonhatja maga után.

Bővebben a témáról csütörtök este 8-tól, Paragrafus című magazinunkban hallhatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az is büntethető, aki nem jelenti be az adatvédelmi incidenst
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást