Nyitókép: Pexels

Egy hónap a mellrák elleni küzdelem jegyében

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. október 2. 07:58
Évente több mint nyolcezer nő és kétszáz férfi betegszik meg emlőrákban, és több mint kétezren belehalnak ebbe. Ezt az arányt az önvizsgálattal és a szűrésekkel jelentősen csökkenteni lehetne.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A különböző események szervezői arra hívják fel a figyelmet, hogy az időben felfedezett emlőrák gyógyítható – hangsúlyozta a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Rozványi Balázs közölte: ezt két módszerrel lehet elérni.

  • A fiatal nők megtanulják, hogyan kell önvizsgálatot tartani, megismerik a saját testüket, és ha változást tapasztalnak, akkor szakemberhe fordulnak, vagy
  • mammográfiás szűrésen vesznek részt.

A betegség a nőknél leginkább 45 év felett fordul elő. Az érintetteknek mégis csak a 40-50 százaléka jár el rendszeresen szűrésre, pedig nagyobb odafigyeléssel csökkenne a halálozási arány.

Évente több mint 8 ezer nő és 200 férfi szembesül ezzel a diagnózissal Magyarországon. Minden évben 2000-2200-an halnak meg - tette hozzá.

A betegség viszonylag ritkán, de férfiaknál is előfordulhat – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy a férfiak gyógyulási aránya rosszabb, mint a nőké.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mellrák elleni küzdelem
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást