Kína gyarmatosította Afrikát – hetilapszemle

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2018. szeptember 27. 11:13
A Figyelő szerint Kína gyakorlatilag gyarmatosította az eladósodott afrikai kontinenst. A felkapott üdülőhelyeknek egyre több gondot jelent a sok turista – írja a HVG.

A Figyelő „Kína elfoglalta Afrikát” címmel arról ír, hogy az ázsiai cégek beruházási hitelekért cserébe nyersanyagot – olajat és fémeket – is elfogadnak és az elmúlt évtizedben ezzel az új modellel gyakorlatilag gyarmatosították az eladósodott afrikai kontinenst. A probléma azonban a lap szerint nemcsak az adóssággal van, hanem azzal is, hogy az új létesítményekből származó haszon Kínába áramlik majd vissza, mert az építkezéseknél ázsiai munkásokat alkalmaznak. A megtorpanó növekedésű kínai gazdaságban ugyanis óriási munkaerő-felesleg halmozódott fel és ezt exportálják Afrikába.

A HVG „Elveszett paradicsomok” című írásában az olvasható, hogy a felkapott városok és üdülőhelyek Európától Ázsiáig az idegenforgalmi vonzerő által odacsábított turisták millióinak rohamát nyögik. A kirívó viselkedés büntetése mellett már fölmerült a szívesen látottak számának korlátozása is. A legnagyobb problémák Barcelonában, Amszterdamban és Velencében vannak, ahol a lakosság már tiltakozik a nyaralók tömegei ellen, mert azok kiszorítják a helyieket és a csak nekik létrehozott szolgáltatásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kína gyarmatosította Afrikát – hetilapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást