Paraszthajszálon múlt a hidegrekord

Infostart
2018. szeptember 26. 12:43
Az 1906-os dobogókői negatív csúcsot ostromolta a Zabarban mért -4,1 Celsius-fok.

Néhány nappal ezelőtt még élvezhettük a hónapok óta szinte zavartalan nyári időjárást, a hétvégén azonban markáns lehűlés kezdődött a Kárpát-medencében. Ennek köszönhetően szerdára virradóra az ország egyes területein fagypont alá süllyedt a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett összefoglaló szerint a szlovák határ mentén, Salgótarján és Ózd között,

Zabarban -4,1 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála,

de másutt is előfordultak fagypont alatti hőmérsékletek, még kétméteres magasságban is. A Zabarban mért mínusz négy foknál is alacsonyabb hőmérséklet ráadásul mindössze 1 tized Celsius-fokra volt az ezen a napon valaha mért leghidegebb hőmérséklettől, Dobogókőn -4,2 fok volt 1906 szeptember 26-án reggel.

Az országos átlag sem volt szerdán túl sokkal fagypont fölött (1,5 Celsius-fok), ami

bő 8 fokkal alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál,

a most mért értékek a november közepieknek felelnek meg.

A következő napokban eleinte még majdnem ugyanilyen fagyasztó reggeleknek nézünk elébe, ám a nappali felmelegedés erősödik majd, pénteken már újra 20 fok fölött lehet a napi csúcs. Ám aki szabad téri hétvégi programot tervez, óvatosan készüljön: a szolgálat előrejelzései szerint szombatra újabb erős lehűlés érkezik, ráadásul esővel.