Nyitókép: Pixabay.com

Már támadnak a vírusok

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. szeptember 26. 20:11
A nyári hónapokhoz képest megnövekedett a felső légúti, meghűléses megbetegedések száma. A leggyakoribb kórokozó a rhino- és az RS-vírus – mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

Bár járvány nincs, de a nyári hónapokhoz képest megnövekedett a felső légúti megbetegedése száma – tájékoztatott Torzsa Péter. A reggelek és éjszakák hűvösek, szelesek, így könnyebben meg lehet fázni, melynek legfőbb oka a rhino- és az RS-vírus. A tünetek elsősorban:

  • orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • torokfájás,
  • rossz közérzet.
A szakértő szerint ilyenkor fontos, a pihenés, nem érdemes dolgozni, sokat kell aludni és vitamindúsan étkezni

– ez hozzásegít ahhoz, hogy az emberi szervezet viszonylag hamar leküzdje a kórokozót. Szövődményként felléphet arcüreg-, hörgő- vagy tüdőgyulladás. „Ezért érdemes komolyan venni ezt a meghűlést, megfázást” – fogalmazott Torzsa Péter.

A megelőzéshez elengedhetetlen az immunrendszer erősítése, melyet zöldség-, gyümölcsfogyasztással érhetünk el. De rendszeres testmozgásra is szükség van. „Minél többet legyünk a szabadban, kiránduljunk, sportoljunk. Figyelni kell a folyadékbevitelre is. A magyar lakosság D-vitamin-hiányos, így annak pótlását is el kell kezdeni, napi 1000-2000 nemzetközi egységet érdemes bevinni.

A szakértő a réteges öltözködés fontosságát is hangsúlyozta.

A tömegközlekedés után és étkezés előtt érdemes kezet mosni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást