Nyitókép: Pexels

Lantos Gabriella: rengeteg az üres műtő Magyarországon

InfoRádió
2018. szeptember 21. 16:33
Bevett szokás az, hogy az állami kórházak magán intézményeknek, vagy orvosoknak bérbe adják a műtőket, személyzettel - mondta Lantos Gabriella egészségügyi szakértő az InfoRádióban, és hozzátette, a rendszer és a finanszírozás - hogy kinek fizet a beteg - teljesen szabályozatlan.

Az állami és magánellátás vegyítése miatt mentettek fel a munkavégzés alól egy orvost a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben: egy szívműtét után az egyik betegen privát mellplasztikai műtétet is elvégeztek, ráadásul a beavatkozásról nem készült megfelelő dokumentáció sem.

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő az InfoRádióban azt mondta, nagyon gyakori, hogy az egész műtőt bérbe adják a személyzettel, benne a teljes eszközparkkal. Erre azért kényszerülnek a kórházak, mert a teljesítményvolumen-korlát miatt nincsenek kihasználva a műtők.

"Ezért is érthetetlen, hogy miért kell új kórházakat építeni, hiszen

a műtők ott állnak teljes személyzettel és felszereléssel, nagyon gyakran üresen,

mert a teljesítményvolumen-korlát miatt nem dolgozhatnak többet, vagy ha dolgoznak, azt nem finanszírozzák" - mondta a szakértő, aki emiatt értelmes és gazdaságilag teljesen racionális döntésnek tartja, hogy bérbe adják magánszereplőknek az állami kórházak bizonyos műtőit, mert így pluszbevételhez jutnak az intézmények.

Saját műtő kialakítása a kisebb magánszolgalátóknak így nem is érdekük. A nagyobbaknak viszont már igen, és ennek az okait is felsorolta.

"Amikor egy magánbeteg bemegy egy állami kórházba, ott a magánorvosa, aki kibérelte az állami műtőt, semmi másról nem tud gondoskodni, mint hogy jól elvégzi a műtétet. Arról nem, hogy a műtő tökéletesen ki legyen takarítva, mint egy magánintézményben, hogy nem lesz-e kórházi fertőzése a betegnek, és arról sem, hogy a műtét előtti kivizsgálás és az ápolás ugyanolyan minőségű lesz-e, mintha egy magánintézményben történt volna.

A beteg csak annyiban jár jól, hogy esetleg gyorsabban operálják meg, és a saját orvosa végzi el rajta a műtétet"

- mondta Lantos Gabriella.

A fő gondnak azonban azt tartja, hogy az állami és a magánellátás viszonya teljesen szabályozatlan, mindenféle finanszírozási konstrukció lehetséges: az is, hogy a beteg az orvosnak fizet, az is, hogy a kórháznak, és az is, hogy senkinek sem, csak hálapénzt ad.

"Ráadásul erről nincs semmiféle statisztika, és ez az állami fenntartót láthatóan nem érdekli" - mondta a szakértő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lantos Gabriella
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást