eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az Európai Unió Bíróságán támadja meg a kormány az Európai Parlament Sargentini-jelentésről szóló szavazását - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a Sargentini-jelentés elfogadásával Magyarországot azért büntetik, mert elutasítja a migrációt. Az ellenzéki pártok szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországot, hanem a kormányt marasztalta el.

Az Európai Unió Bíróságán támadja meg a kormány az Európai Parlament Sargentini-jelentésről szóló szavazását - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a kabinet álláspontja szerint a szavazáson a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó voksok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

A miniszterelnök szerint a Sargentini-jelentés elfogadásával Magyarországot azért büntetik, mert elutasítja a migrációt. Orbán Viktor az országgyűlés őszi ülésszakának első napján napirend előtt üdvözölte, hogy az Európai Unió meg akarja erősíteni a határvédelmet, ugyanakkor kijelentette hogy Magyarország nem mond le a határőrizet jogáról.

Egyebek között a Sargentini-jelentés elfogadása miatt bírálták a kormányt az ellenzéki pártok. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a miniszterelnök parlamenti felszólalása után azt mondta: Orbán Viktor vesztett Európában. Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője szerint a kormányfő egy visszaeső jogsértő. Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországról, hanem a magyar kormányról szól. Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője úgy vélte, hogy a migráció kérdésében elindított vita a valóság elfedését szolgálja.

Kormányellenes tüntetéssorozatot indít a Demokratikus Koalíció, az ellenzéki párt két európai parlamenti képviselője pedig hazaárulás miatt önfeljelentést tesz - közölte Molnár Csaba ügyvezető alelnök. A politikus elmondta: keddtől minden nap demonstrációra várják az Országházhoz azokat, akiknek fontos a haza, és akik az orbáni rendszer végét akarják.

Gazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nevezte az Oroszországgal folytatott együttműködést a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter Moszkvában az orosz közmédiának arról beszélt, hogy ez az együttműködés egyre több hasznot hoz a magyar gazdaságnak. Hozzátette: fontos feladat, hogy 2020-ra is megszülessen a megállapodás az orosz gázszállításokról.

Debrecenben építi fel hetedik magyarországi gyárát a Continetal csoport – közölte: Magyar Levente külgazdasági államtitkár. Papp László, Debrecen polgármestere jelezte: a Continental a 100 millió eurós beruházással 450 új munkahelyet teremt a repülőtér melletti déli ipari övezetben.

Megnyílt Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb startup közösségi irodája a Millenáris Parkban. A Startup Campus 1,7 milliárd forintból épült fel. Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a campus létrehozásával a humán tőkének adnak ösztönzést, és a vállalkozások feltételeinek javulását segítik elő. A kormány szerint a startup vállalkozásokat támogató jogszabályi környezetet is fejleszteni kell.

Jövőre több mint egymilliárd forint jut a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek támogatására - közölte a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a kormány stratégiai partnerként tekint a fogyatékossággal élőkre és az őket segítőkre.

Idén a tízéves átlagnál mintegy 25 százalékkal magasabb, 730 ezer tonna almatermés várható. Ennek majdnem harmada étkezési, a többsége ipari alma - mondta az agrárminiszter. Nagy István az őszi almafogyasztást ösztönző kampány elindításakor fontosnak nevezte, hogy a magyar almatermesztés jobban igazodjon a piac igényeihez.

A béren kívüli juttatások megőrzését szorgalmazzák a szakszervezeti konföderációk. Az érdekképviseleti szövetségek által kiadott közlemény hangsúlyozza: a béren kívüli juttatások megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat.

Az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint az uniós kiadások csökkentésével lehet csak befoltozni a Brexit és az új célok miatt kialakuló költségvetési lyukat 2020 után. Günter Öttinger egy budapesti rendezvényen kiemelte: az Európai Bizottság saját hatáskörben dolgozza ki azt a kritériumrendszert, hogy miként lehet összekapcsolni a jogállamisági feltételeket az uniós pénzek kifizetésével.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×