eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: máris egy új terv ellen kell küzdenünk, el akarják venni a kapukulcsot

A Sargentini-jelentés elfogadásáról, az unió új, a határőrizetet átszervező javaslatáról és a szomszédos országokkal való kapcsolatokról beszélt a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

"Távlatosan beszélve erről, azt mondhatom, hogy amit a magyar emberek láttak kedden és szerdán, az volt a múlt. Ezt a parlamentet - kellő tisztelettel, de - kifutó parlamentnek kell nevezni. Májusban új képviselőket fognak választani az emberek. Minden, ami történt, ebben a kontextusban értelmezhető" - mondta kezdésképp a Sargentini-jelentés elfogadásáról Orbán Viktor.

A miniszterelnök kijelentette, a mai Európai Parlamentben bevándorláspárti többség van, amely szerint egy európai népességcsere jó és kívánatos, és ezek az emberek gyűlölik azokat, akik szemben állnak ezzel a tervvel és ellenállást próbálnak szervezni. "Nem kerestem ezt a szerepet, de mivel a mi hazánk a migránsútvonal közepén van, a délről feláramló migránsok csak Magyarországon át juthatnak el Európába, nekünk kellett megállítani őket és kerítést építeni. Ezért

Magyarország szimbólumává vált az illegális migrációval szembeni ellenállásnak.

Mivel ők szeretnének bevándorláspárti Európát az EP-választások után is, ezért ezt a szimbólumot, Magyarországot, és élén engem támadnak" - fejtette ki a miniszterelnök.

"El akarják venni a kapukulcsot"

Ahogy korábban a Tavares-jelentésnek, úgy a Sargentini-jelentésnek sem lesz következménye - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: nem is az a jelentés célja, hanem hogy a következő csatára gyengítsék Magyarországot.

"Kibújt a szög a zsákból. Angela Merkel a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal való találkozása után ultimátumot adott, csak a Sargentini-jelentés elterelte a figyelmet: a peremországoknak át kell adniuk a határőrizetük egy részét Brüsszelnek.

Vagyis ha Magyarországot nem lehet rászorítani, hogy beengedje a migránsokat, akkor elvesszük tőle a határőrizetet.

Ne legyenek illúzióink, be fogják engedni a migránsokat" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Sargentini-jelentést támogató és ellenző külföldi országokkal kapcsolatban elmondta: a német néppárti képviselők szavazata nem lepte meg. Sebastian Kurz osztrák kormányfő álláspontjával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, vele megértőbb. "Egy családban a sógorság a legbonyolultabb dolog, de lehetett volna bátrabb is".

Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a román képviselők többségében a jelentés ellen szavaztak.

"Ez nagy tanulság arra vonatkozóan, hogy milyen összefüggésben érdemes gondolkodni a szomszédainkról."

Végül Orbán Viktor arról beszélt, hogy új kérdések jönnek, a Sargentini-jelentés jelentősége egyre csökken. Az Angela Merkel által ismertetett Frontex-terv lesz a következő csata tárgya, és az lesz a kérdés, hogy ki védi az ország határait. "El akarják venni a kapukulcsot" - zárta mondandóját a kormányfő.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×