Nyitókép: Jászai Csaba

Az innovációs minisztérium szerint valótlanságokat állít az Akadémia

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. szeptember 12. 17:47
Az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra - állítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely a Magyar Tudományos Akadémia legutóbbi közleményére reagált. Ebben az áll elakadtak a tárgyalások a minisztériummal, és fel akarják darabolni az MTA kutatóintézeteit.

Mint arról az InfoStart beszámolt, az egyeztetések elakadásáról kedd este adott ki közleményt a Magyar Tudományos Akadémia. Az intézmény szerint Palkovics László miniszter fel akarja darabolni az Akadémia kutatóintézeteit. Az MTA azt állítja, hogy a tárcavezető nem válaszolt az augusztus 23-án elküldött javaslataikra, majd a miniszter és az akadémiai elnök hétfői találkozóján

Palkovics László egy olyan munkaanyagot adott át Lovász Lászlónak, amely az akadémiai kutatóhálózat megcsonkítását és szervezeti átalakítását, valamint egyes intézmények megszüntetéséről szól.

Az Akadémia elnöksége a keddi közleményben közölte, hogy a miniszter új szempontjait megismerve a tárgyalásokat elakadtnak tekinti és az intézet feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak, de a tárgyalásokat folytatni kívánja a kormánnyal.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium válaszában azt írta:

valótlanságokat tartalmaz az Akadémia sajtóközleménye és a tárca értetlenül áll az MTA legfrissebb nyilatkozata előtt.

Hangsúlyozták, hogy az említett dokumentum a megállapodások szerint a ma kezdődő tárgyalások munkaanyaga. A minisztérium szerint szomorú és sajnálatos, hogy "az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra, ahelyett, hogy érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálná a megkapott anyagot" .


Az InfoRádió megkereste az ügyben az érintett minisztériumot és az Akadémiát is, válaszukra várunk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az ITM szerint valótlanságokat állít az MTA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást