Uniós pályázatot nyert két magyar egyetem - lapszemle

Infostart
2018. szeptember 10. 08:20
Nemes Jeles László filmrendező a Népszavának nyilatkozott, miután átvette a Napszállta című filmjéért a kritikusok díját Velencében.

Nemes Jeles László filmrendező a Népszavának nyilatkozott, miután átvette a Napszállta című filmjéért a kritikusok díját Velencében. A filmrendező kifejtette, hogy legújabb filmje formavilága olyan, mint a Naprendszeré, amelyben a planéták keringenek egymás mellett: a főszereplő Írisz egy elveszett lény a végtelen kozmoszban. Ez megjelenik a rendezésben, a világításban is. A filmrendező hagsúlyozta, hogy vizualitás terén kell újítónak lenni, a történetmesélésben, a színészi játékban is: hogy a néző eljuthasson a lélek mélyeibe.

A Magyar Időknek Novák Előd adott interjút. A volt jobbikos képviselő a Mi Hazánk Mozgalom tagjaként elmondta, hogy a baloldal válsága miatt az elmúlt évtizedekben sok párt jött lét re, de a nemzeti táborban egy űr keletkezett mint mondta, a Jobbik dezertálásával. Hozzátette: az ellenzéki pártok hiteltelenségének is köszönheti a Fidesz a harmadik kétharmados győzelmét, így szerinte nem csoda, hogy ellenzékváltó hangulat van és társadalmi igény egy új, hiteles pártra. Elmondta azt is: jobbikos képviselőket, például Volner Jánost is szívesen látná az új mozgalomban.

A Világgazdaság azt írja, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem és az ELTE koordinálta konzorcium nyerte meg az Európai Unió mintegy 20 millió euró támogatási keretösszegű, mesterséges intelligenciával összefüggő kutatási és innovációs pályázatát.

A Népszava cikke szerint mérhetetlen környezeti károkat okoznak a szénbányák, Oroszország mégis rekordkitermelést mutathat fel: szénkitermelésük meghaladja a 420 millió tonnát, ami több, mint amit a rendszerváltozás óta vagy a szovjet érában valaha is elértek.

A Portfolio a The Economist cikkét idézi, miszerint bár a globális pénzügyi rendszer biztonságosabb lett az egész világot megrengető 2008-as gazdasági válság óta, azonban sok dologban nem tanultak a leckéből a döntéshozók a krízis nyomán, ezért félő, hogy ugyanabba a hibába esnek bele a következő válság idején, mint 10 évvel ezelőtt.

A Világgazdaság azt írja, hogy bérmunkásként dolgozik Magyarországon az építőiparból élők jelentős része, és a legkisebb cégek az elvárható bevétel felét sem termelik meg.