Tömegszerencsétlenség okozása miatt nyomoz a rendőrség az M1-es autópályán történt buszbaleset ügyében - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2018. szeptember 9. 21:45
Érdemesnek tartaná újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát az innovációs és technológai miniszter. Karszalagos tiltakozással kezdik hétfőn a tanévet több romániai magyar és német oktatási intézményben.

Tömegszerencsétlenség okozása miatt nyomoz a rendőrség az M1-esen történt buszbaleset ügyében. Szombaton éjfél körül hajtott az árokba egy busz az autópályán a Győr-Moson-Sopron megyei Lébénynél. A 15 utas közül 14 ember került a győri, illetve mosonmagyaróvári kórházba, de egyikük sincs életveszélyben. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a könnyű sérülteket megfigyelésre tartották bent. Volt, akit már szombat éjszaka megműtöttek. A mosonmagyaróvári Karolina Kórházba került 6 emberből egy kivételével mindenki hazamehetett.

Négyen meghaltak és ketten megsérültek egy közúti balesetben az 51-es főúton a Bács-Kiskun megyei Apostag közelében. A megyei rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint három autó ütközött össze eddig tisztázatlan körülmények között.

A kutatási és innovációs törekvéseket minél hatékonyabban támogató finanszírozási modellt tart szükségesnek az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László szerint érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát is. A tárcavezető a Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén hangsúlyozta: az utóbbi években az ország nagyon sok pénzt költött innovációra és kutatásokra, ez azonban az eredményekben nem mutatkozott meg eléggé. Úgy vélte: jelenleg ugyan az egyetemek és kutatóintézetek sok szállal kötődnek egymáshoz, de más fenntartó alatt működnek, ami az anyagi és a humánerőforrások pazarlásához vezet.

Több mint 15 ezren vettek részt a Budapest félmaratonon. A szervezők tájékoztatása szerint a megmérettetésre 79 országból érkeztek, egyéniben 11 ezren álltak rajthoz. A legidősebb induló 85 éves volt. A 21,1 kilométeres távon a nőknél Kácser Zita, míg a férfiaknál a kenyai Kosgel Matthew volt a leggyorsabb. A férfiaknál a legjobb magyar helyezést Csere Gáspár érte el. A verseny miatt átmenetileg több helyen volt forgalomkorlátozást Budapest belvárosában.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum lett a legnépszerűbb magyarországi múzeum a Tripadvisor utazási portál 2018-as listáján. A rangsorolás a látogatók és felhasználók értékelése alapján alakult ki. A múzeum 2016 után másodszor lett a legnépszerűbb - közölte az intézmény. A Sziklakórház Atombunker Múzeum a budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként a második világháborúban és az 1956-os forradalom idején. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig. A múzeum 2007-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Úgynevezett japán sztrájkkal, azaz karszalagos tiltakozással kezdik hétfőn a tanévet több romániai magyar és német oktatási intézményben. Bukarest a tanügyi törvény módosításával előírta, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. Az oktatók szerint a kormányrendelet veszélyezteti a kisiskolások komfortérzetét, és olyanokra bízza a román nyelvű írás és olvasás tanítását, akiknek képesítésük sincs erre.

A katalán függetlenségi törekvésekkel szemben Spanyolország egységéért és előrehozott országos parlamenti választások megrendezéséért tüntettek több ezren Barcelonában. Az eseményt két nappal Katalónia szeptember 11-i nemzeti ünnepe, a Diada előtt rendezték, amelyre nagyszabású felvonulással készülnek a Spanyolországtól elszakadást képviselő erők. Korábban Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök tömeges részvételre szólította fel az embereket.

Sertéspestist észleltek Japánban. A távol-keleti szigetországban több mint negyedszázada nem mutatták ki a betegséget. A tokiói mezőgazdasági minisztérium felfüggesztette a sertéshús és a vaddisznóhús exportját. A kórokozó nem azonos a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírusával. A világ legnagyobb sertéstenyésztő országában augusztus elején jelent meg először az afrikai sertéspestis.

Megkezdődött a San Fransiscó-i öböl közelében a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék egy részének eltakarítására szolgáló berendezés tesztelése. Az eszközt egy 24 éves holland fiatalember találta fel. A projektet még számos bizonytalanság övezi, de a távlati cél, hogy mintegy 60berendezés gyártásával 2040-ig összegyűjtse a világtengereket szennyező műanyagszemét 90 százalékát.