eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb stratégiai döntéseket javasol a pedagógus bérek ügyében a kormánynak a szaktárca - a nap hírei

Jövő őszig elkészül a visegrádi országokat összekötő gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmánya. Bejelentette indulását Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért.

Újabb stratégiai döntéseket javasol ősszel a pedagógus bérek ügyében a kormánynak a szaktárca - jelentette ki a köznevelési helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: főként a pályakezdők helyzetét akarják rendezni, egyebek mellett egy ösztöndíj bevezetésén gondolkoznak. Hangsúlyozta, hogy a piac elszívó hatása miatt is át kell gondolni a béreket. Elismerte, hogy az oktatásban is van munkaerőhiány, mint mondta, volt olyan pillanat, amikor 4 ezer álláshirdetés volt az erre fenntartott rendszerben. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pedagógusok száma nőtt az elmúlt években, miközben egyre kevesebb a gyerek.

Komoly változásokat sürgetnek az oktatásban a pedagógus érdekképviseletek a többi között a tanárhiány megszüntetése és versenyképes bérek elérése érdekében. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban úgy vélte: már középtávon az összeomlás fenyegeti a rendszert, mert a tanárhiány csak rövid távon oldható meg. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szintén az InfoRádióban arról beszélt, hogy csökkenteni kell a pedagógusok túlterheltségét, bérüket pedig a minimálbérhez kell kötni. Közben a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatokat fogalmazott meg az oktatási döntéshozók munkájának segítéséért.

Jövő őszig megvalósíthatósági tanulmány készül a visegrádi országokat összekötő gyorsvasútról - ebben állapodtak meg a V4-ek illetékes miniszterei. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon hangsúlyozta: az infrastrukturális hálózat kiépítettségében le kell gyűrni a versenyhátrányt, a V4-ek ezért összefogtak. A magyar kormány 1,5 milliárd forintot biztosított a tanulmány kidolgozására. A közbeszerzési eljárást még az ősz folyamán kiírják.

Októbertől jelenhetnek meg a bankok kínálatában a 15 éves kamatrögzítésű lakáshitelek. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a 3 éves kamatrögzítésű hitelek értékesítése ezzel egyidőben megszűnik. Az új kölcsöntermékek bevezetésére azután nyílik lehetőség, hogy a jegybank módosította a hitelek minősítési keretrendszerét. A jegybank közleménye hangsúlyozza: a változás a hitelfelvevők biztonságát szolgálja, mivel a hosszabb kamatrögzítés kiszámíthatóbb, a kockázata alacsonyabb.

A brit kormányfő szerint Londonnak bizonyítékai vannak arra, hogy a Szkripal-ügyben megnevezett két orosz gyanúsított az orosz katonai hírszerzés ügynöke. Moszkva megtagadta az érintettek ujjlenyomatainak kiadását. A brit vádhatóság korábban bejelentette: Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya tavaszi angliai megmérgezésével.

Bejelentette indulását Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért. A bajor Keresztényszociális Unió elnökhelyettesének célja, hogy ha a párt győz az európai parlamenti választáson, ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. A 46 éves politikus az első, aki ringbe szállt a jelöltségért. Jelentkezni október közepéig lehet, és végül a pártcsalád november eleji helsinki kongresszusán döntenek arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt.

A Kínát sújtó afrikai sertéspestis miatt rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint régiónak fel kell készülnie arra az erősen valószínű lehetőségre, hogy az afrikai sertéspestis más országokra is átterjed. Közben Romániában vizsgálatot indított a legfőbb ügyészség az afrikai sertéspestis terjedése miatt.

Finnországban megkezdődött az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. A mintegy 9,5 milliárd eurós projektben két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezeték épül. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször megerősítette: az orosz földgáz ukrajnai tranzitja az Északi Áramlat 2 megépítése után is megmarad.

Irakban könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel próbálták megfékezni a rendőrök a Bászrában ismét az utcára vonuló több ezer tüntetőt. Előző nap öt demonstráló halt meg a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban, tovább növelve a kőolajban gazdag városban a hiányos közszolgáltatások miatti elégedetlenséget. Irak második legnagyobb városában is gyakoriak az áramkimaradások, nagy a munkanélküliség és a korrupció.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×