Nyitókép: CRAIG LASSIG

Főállatorvos: az állattartók tudják, milyen járványvédelmi szabályokat kell betartaniuk

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett
2018. augusztus 31. 15:00
Magyarországon házisertésben még nem mutatták ki a sertéspestis vírusát – emelte ki az országos főállatorvos. Bognár Lajos hangsúlyozta, hogy a betegség emberre semmilyen kockázatot nem jelent. Romániában ugyanakkor szinte megállíthatatlan a járvány.

A legfrissebb adatok szerint 350 ezer állatot kell elpusztítani Romániában az afrikai sertéspestis miatt; a betegség mintegy 650 állattartó telepet érint és fertőződtek a vaddisznóállományok is. Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta: a betegség Magyarországon nem érinti a házisertés-állományt. „A magyar állattartók pontosan tudják, hogy milyen járványvédelmi szabályokról van szó, hiszen nagyon régóta élő állategészségügyi szabályok ezek” – hangsúlyozta, hozzátéve: nem mindenhol van szükség fejlesztésre, hiszen

a jó gyakorlattal lehet leginkább biztosítani a járványvédelmet.

A betegség kétféleképpen terjed: egyrészt természetes úton, azaz sertésről sertésre – ezért fontos, hogy hogy elkerüljük a közvetlen kapcsolatot vaddisznók és sertések között –, másrészt ragályfogó tárgyakkal és fertőzött élelmiszerrel is átadható. Bognár Lajos országos főállatorvos szerint kiemelt jelentősége van a megfelelő higiéniás szabályok betartásának. Mint elárulta: hazánkban az állat kizárólag technikai állatorvosi vizsgálat után hagyhatja el a telepet. Éppen ezért az afrikai sertéspestist a vágóhídon nem vizsgálják, a monitoring vizsgálat az állattartótelepeken történik. „Minden elhullott állatot megvizsgálunk, illetve a normálistól eltérő szaporodási adatokat mutató telepeken is vizsgálatokat folytatunk” – tette hozzá.

Az országos főállatorvos azt is közölte, hogy

az afrikai sertéspestis vírusa az emberre semmilyen kockázatot nem jelent, így a vágóhídon történő vizsgálatnak már nincs jelentősége.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Főállatorvos: az állattartók tudják, milyen járványvédelmi szabályokat kell betartaniuk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást