Nyitókép: http://vorosvarihirek.hu/

Lélegeztetni kell a pilisvörösvári tavat a rejtélyes halpusztulás miatt

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. augusztus 31. 08:54
Egy tonna hal pusztult el a pilisvörösvári Nagy-tóban. A halpusztulás okait még vizsgálják, de az bizonyos, hogy felborult a víz oldott oxigén szintje, vannak napszakok, amikor a szükséges mennyiség egynegyede sincs meg a tóban.

A pilisvörösvári Nagy-tónál a halak tömeges pusztulását észlelték hétfőn. A pusztulás sajnos minden halfajtát érintett, az egészen kis halaktól kezdve a nagy méretű halakig - írja a Pilisvorosvar.hu.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakember szerint

oxigénhiány lépett fel a vízben, a víz oxigénszintje negyede a szükségesnek.

Zsigmond Richárd, a NÉBIH Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője elmondta, az elpusztult és élő halakból mintát vettek, de a vizsgálatok eredményeire várni kell.

"Most az elsődleges cél, hogy a szükséges oxigénmennyiség biztosított legyen a tóban, ennek érdekében a vizet most megpróbálják a kollégák levegőztetni, levegőhöz juttatni,

és majd a vizsgálatok eredményét követően, ha szükséges akkor további intézkedéseket tenni" - emelte ki Zsigmond Richárd.

Lélegeztetőgépen a tó

A NÉBIH munkatársa elmondta azt is, hogy ilyenkor a víznek kell saját magának kell megoldani és helyreállítani az egyensúlyt, de azért mesterséges módszerekkel is segítették, hogy "fellélegezzen" a tó vize. Mint mondta,

vízforgató lapátokkal, szivattyúkkal, motorral próbálnak levegőt juttatni a vízbe, ezen kívül aggregátorokat helyeztek el a tó körül, amivel szintén levegőt próbálnak juttatni a víz felszínére.

Rejtélyesen tűnt el az oxigén

Zsigmond Richárd szerint a hétvégi fronthatásnak köze lehet a rejtélyes esethez. A front hatására a víz még jobban felmelegedett, és hirtelen, az egyensúlyából való kimozdulást okozhatott a vízben.

Mérgezést, halbetegségeket is vizsgálnak, de amíg nincs konkrét eredmény, mindezek csak találgatások. Az egyetlen biztos megállapítás, az oxigénhiány.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lélegeztetni kell a pilisvörösvári tavat a rejtélyes halpusztulás miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást