Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mennyit kell fizetni az utakon

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. augusztus 23. 04:50
Továbbra sem drágul az úthasználati díj – értesült az InfoRádió az innovációs tárcától.

A Magyar Közlöny múlt pénteken megjelent 183. száma szerint a kormány módosította az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló 2013-ban hatályba lépő rendeletet.

Az InfoRádió az Innovációs és Technológiai Minisztérium írásos válaszából úgy értesült, hogy a megjelent jogszabály a tehergépjárművek számára díjköteles útszakaszok rendszeres felülvizsgálata alapján szükségessé vált kisebb módosításokat tartalmazza.

A közlés kitér rá, hogy

a teherautók úthasználata után fizetendő díjak mértéke változatlan marad.

A tárca kommunikációs osztályának közlése szerint a megtett úttal arányos rendszerben a fizetős szakaszok köre alapvetően a legutóbbi rendeletmódosítás óta átadott új hálózati elemekkel bővült.

A módosítás egy új melléklettel váltotta fel a korábbi függeléket, melyben a díjköteles utak jelzése, szakaszai és ezek díja látható, a korábbi melléklet közel 2400 pontban rögzítette a különböző fizetős szakaszok paramétereit, míg a pénteken megjelent változtatás alapján a frissített dokumentum már 2460-nál is több pontot tartalmaz.

A minisztérium írásos közleménye rögzíti: a rendelkezések a személygépkocsikat semmilyen formában nem érinti, hiszen ez a díjfizetési kötelezettség csak a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművekre vonatkozik.