eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kihajtott bivalyok a friss legelőn. Szűcs Sándor családi gazdálkodó öt éve fogott bivalytartásba a hortobágyi Karinkó pusztarészen. 25 állatot legeltet április közepétől novemberig. A borjakat és az állomány egy részét értékesítik. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI / Oláh Tibor

Élőhelyeket kap vissza a hortobágy

A Tisza-szabályozás óta fennálló tartozásokat váltanak meg a Life-program legnagyobb magyarországi környezetvédelmi fejlesztésével.

Mintegy 4500 hektárt érint a Hortobágy vízháztartását fejlesztő Life-projekt – derült ki az Agrárminisztérium keddi helyszíni sajtótájékoztatóján. A Hortobágy élőhelyeinek megóvását támogató beruházás az uniós természetvédelmi Life-programok legnagyobb hazai környezetvédelmi fejlesztése – mutatott rá a Magyar Építők tudósítása szerint Rácz András államtitkár a beruházásban kiépülő egyik csatorna munkaterülete mellett tartott eseményen.

A Tisza-szabályozás óta fennálló tartozásokat váltanak meg

A Tisza-szabályozás óta elmaradt nagy áradások és a múltban lezajlott tájidegen mezőgazdasági tevékenység miatt károk érték a terület élővilágát, a 2020-ig zajló több mint 10 millió eurós (mintegy 3,2 milliárd forintos) projektben többek között ezeket a sebeket gyógyítják be. A tájrehabilitációs beruházás során a terület szikes gyepjeinek, sztyeppéinek, valamint mocsaras élőhelyeinek is javul majd az ökológiai helyzete. Helyreállítják a vízháztartást és nagyobb teret kapnak a nyílt vízfelületek is.

A 2020-ig tartó munkálatok során 37 kilométer hosszúságú régi csatornarendszert, gátat, műtárgyakat bontanak el, amelynek eredményeként visszaállítják azt a legeltetési rendet, ami évszázadokon keresztül jellemezte a Hortobágyot - írta az MTI.

Több mint 4600 hektár területen javul a puszta vízháztartása és növekszik meg a legelő állatok száma.

A projekt keretében az érintett pusztarészeken a még meglévő, a puszta vízháztartását kedvezőtlenül befolyásoló csatornák, töltések, felszámolása történik meg, ezzel helyreáll a legelőtavak vízgyűjtőterületeinek integritása.

A legelőtavak és természeti értékeik fenntartásához elengedhetetlen az ökológiailag megfelelő, magas szintű legeltetés, amelynek megteremtik a feltételeit a pályázattal: egyebek mellett pásztorszállásokat, gémeskutat és karámokat építenek, amelyek hozzátartoznak a puszta képéhez - mondta Farkas-Tóth Mónika projektmenedzser, megemlítve, hogy

a projekttel 16 gulyás álláshelyet is teremtenek.
Hortobágy, 2017. április 22.
Hortobágyi gulyás magyar szürkemarhával, a Hortobágyon. A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szűrkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szűrkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. (MTVA / Faludi Imre)

A legelőtavak helyreállításával komoly értéket teremtenek a pusztán - emelte ki Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az élőhelykezeléshez hozzájárulnak a pusztán legelő állatok, köztük

az a 200 bivaly és 200 magyar szürkemarha, amelyet a projekt keretében vásároltak.

A projekt konzorciumi formában valósul meg, a konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és hat magángazdálkodó.

  • A hortobágyi projekt több mint 10 millió eurós költségvetésének kétharmadát közvetlenül az Európai Bizottság biztosítja, a többit a magyar kormány önrészként adja a beruházáshoz.
  • Az elmúlt 18 évben 37 Life-projekt valósult meg Magyarországon, összesen mintegy 80-81 millió euró forrásból.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×