eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Létszámcsökkentést jelentett be a központi közigazgatásban a Miniszterelnökséget vezető miniszter - a nap hírei

Lemondott a Nemzeti Választási Bizottság elnöki tisztségéről Patyi András. Leszakadt egy autópályahíd Genova közelében, több mint 30-an meghaltak.

Létszámcsökkentést tervez a központi közigazgatásban a kormány, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 15-20 százalékos leépítést tart reálisnak. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy nem költségvetési célja van a tervezett intézkedésnek, és a leépítés nem fűnyíróelven történik majd. Az elmúlt napok vitáira utalva szólt arról is, hogy hamarosan hatályba lép a társadalmi nemek egyetemi mesterszak megszüntetéséről szóló rendelet, a kormány ugyanis nem fogadja el azt, hogy nem csak biológiai, hanem társadalmi nemek is vannak. A kórházakat érintő ÁSZ vizsgálatról azt mondta: a kormány komolyan veszi a feltárt visszásságokat és az egyes intézményekben feltárt szabálytalan gazdálkodás következményeiről az Emberi Erőforrások Minisztere tesz majd javaslatot. Hozzátette: a kabinet nem döntött arról, hogy kancellária-rendszert vezet be a kórházakban. A kormány emellett felhőkarcoló-tilalmat szeretne bevezetni, 90 méternél magasabb házat nem lehet majd építeni.

Lemondott a Nemzeti Választási Bizottság elnöki tisztségéről Patyi András. Az új elnök Rádi Péter lett. Patyi András már korábban lemondott a Nemzeti Közszolgálat Egyetem rektori tisztségéről, az NVB éléről való távozásával egy újabb akadály hárult el az elől, hogy a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság élére kerüljön. Rádi Péter ügyvédet 2013-ban választotta meg az NVB póttagjának a parlament, majd 2015-ben ült be a testületbe. A jelenlévő ellenzékiek, a Jobbik és az MSZP delegáltja, nem szavazták meg, és kifogásolták, hogy előkészítetlen a váltás.

Koltay András lehet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új rektora. Az intézmény honlapján olvasható közlemény szerint a szenátus és a fenntartói testület is támogatta Koltay András rektori pályázatát. Majdani rektorként első számú feladatának nevezte az egyetem belső szervezetének erősítését, az egyes karok és intézmények közötti együttműködés továbbfejlesztését.

A villamosberendezés meghibásodása miatt leállították a 3-as blokkot a Paksi Atomerőműben. A társaság azt közölte, hogy az üzemi esemény rendkívüli karbantartást igényel, ezért a blokk áramtermelését leállították. Várhatóan a jövő hét második felében működik majd újra névleges teljesítményen a blokk. A Paksi Atomerőmű hangsúlyozza: az eseménynek a nukleáris biztonságra és a másik három, működő blokkra gyakorolt hatása nincs.

Elfogadta az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztosítási tervét a rendezvény biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Kovács Zoltán kormányszóvivő, a törzs vezetője kijelentette, hogy minden adott az augusztus 20-i ünnepi programok zavartalan megvalósításához. Idén a hosszú hétvége miatt három napon át tartanak a programok. A programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd.

Több mint kétszáz esethez riasztották kedd estig a tűzoltókat az átvonuló vihar miatt. Senki nem sérült meg. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a dél-nyugatról észak-kelet felé mozgó frontrendszer Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyét, illetve a fővárost érintette. A legtöbb gondot a viharos erejű szél okozta, a szakembereket leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztották. A Sziget fesztivál helyszínén a műszaki igazgató szerint bizonyos óvintézkedéseket kellett tenni, de nem kellett kiüríteni programoknak helyet adó sátrakat, sérülés és vagyoni kár sem történt.

Szerdától az ország egészére tartósan vízhiányos időszakot állapított meg a belügyminiszter. Pintér Sándor a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatait és a hidrometerológiai előrejelzéseket vette figyelembe. Közben visszavonta a hőség miatt korábban kiadott vörös kód figyelmeztetést az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A vörös kód 17 napig volt érvényben. A meteorológiai előrejelzés szerint az átvonuló hidegfront nyomán néhány fokot visszaesik a hőmérséklet. A következő napokban visszatér ugyanakkor a napsütéses idő.

Beismerte a rendőrségen Jozef Rohác, hogy 1996-ban ő ölte meg Prisztás Józsefet. Ezt a szlovák férfi ügyvédje erősítette meg. A gyilkosságért egy másik férfit ítéltek el jogerősen. A más ügyben kiszabott jogerős életfogytiglani szabadságvesztését töltő Jozef Rohác perújítási eljárásban a Nemzeti Nyomozó Irodán többórás vallomást tett.

Genova közelében 35-re emelkedett a hídomlás halálos áldozatainak a száma - közölték a mentést végző tűzoltók. A sérültek közül 13 került kórházba, közülük 5 állapota válságos. Magyar érintettről továbbra sem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az olaszországi A10-es autópálya egyik viaduktjának középső szakasza szakadt le, a hatóságok szerint 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe. Több szemtanú szerint az omlás előtt villám csapott a hídba, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg.

Londonban terrorizmussal gyanúsítják azt a férfit a hatóságok, aki kedd délelőtt kerékpárosok és gyalogosok közé hajtott a parlamentnél. A kocsit a Westminster övező biztonsági kordon állította meg. Három ember sérült meg, ketten vannak kórházban, de az ő állapotuk sem életveszélyes. Az eset miatt összehívták a brit biztonsági kabinetet, a Cobrát.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×