Így lehet biztonságos és kevésbé drága az iskolakezdés

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád 2018. augusztus 14. 05:42
Vásároljanak tanszereket körültekintően és ügyeljenek a diákigazolványukra ragasztott matrica lejárati dátumára – egyebek között ezt tanácsolja a Budapesti Békéltető Testület az iskolakezdő diákok szüleinek, illetve a felsőoktatást megkezdő hallgatóknak.

Az iskolakezdés előtt szokásos nagy bevásárlásnál érdemes tudatosan eljárni, nem kell arra törekedni, hogy minden eszközt egyszerre vegyenek meg – figyelmeztetett Kóródy Dávid, a testület hivatalvezetője. Az iskola tájékoztatása általában tartalmazza a szükséges felszerelést, ennek átolvasásával elkerülhető, hogy felesleges holmikra is költsenek a családok. A szakértő hozzátette:

sok üzlet készül leárazásokkal, nem célszerű mindent az első akciónál megvenni, és érdemes figyelni az interneten az árösszehasonlító oldalakat.

A hivatalvezető szerint az egyetemistáknak az albérlet keresése helyett – a jelenlegi bérleti árak mellett – kedvező opció lehet a lakásvásárlás. Ha mégis az albérlet mellett döntenek, ne elégedjenek meg a szóbeli megállapodással, kössenek írásos szerződést – javasolta Kóródy Dávid. A szakember azt tanácsolja, hogy a hallgatók fontolják meg, van-e szükség diákhitelre, ha felveszik, ismerjék meg alaposan annak kondícióit.

„Ugyanolyan hitel, mint a többi, és később azt kamatostul meg kell fizetni”

– hangsúlyozta a hivatalvezető.

Kóródy Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy a diákigazolványban az előző félévi matrica október 31-ig érvényes, ezt követően a közlekedési és más kedvezményeket kizárólag az új félévre szóló igazolással lehet igénybe venni.

Mire kell figyelni iskolakezdés előtt?

A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást