Nyitókép: Soós Lajos

Patyi András a választási bizottság éléről is távozik

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2018. augusztus 13. 13:27
Újabb pozícióból távozik mandátuma lejárta előtt Patyi András, aki várhatóan visszatér a bírói pályára.

Miután júliusban beadta lemondását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról Patyi András, az intézmény vezetője, holnap a Nemzeti Választási Bizottság éléről is önként távozik. Utódját akár már holnap megválaszthatja a testület.

Patyi András 2013 óta töltötte be a posztot, mandátuma eredetileg 2022-ig szólt. Ahogyan az NKE esetében sem, most sem kommentálta önkéntes távozását.

Egy törvénymódosításnak köszönhetően pályázat nélkül visszatérhet a bírói hivatáshoz az, aki rektori kinevezése miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát, ezzel Patyi András is egyszerűbben öltheti magára újra a talárt, várhatóan visszatér a Kúriára. Bár ezt eddig hivatalosan senki sem erősítette meg, sajtóinformációk szerint

a lemondások és bírói visszatérés hátterében az áll, hogy Patyi András lehet a most felálló közigazgatási bíróság elnöke.

Az Országgyűlés június 20-án, a hetedik Alaptörvény-módosítás részleteként hozta létre a külön közigazgatási bíráskodást, amelynek felállításán jelenleg is dolgoznak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Patyi András újabb lemondása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást