INFORÁDIÓ 
2018. augusztus 15. szerda
Mária
nemzeti alaptantervkompetenciaiskolaiskolások
Félkész az új Nemzeti Alaptanterv, várhatóan nem vezetik be szeptemberben

Félkész az új Nemzeti Alaptanterv, várhatóan nem vezetik be szeptemberben

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Várhatóan nem vezetik be jövő szeptemberben az új Nemzeti Alaptantervet. A tervezetet a hét elején kapta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Nemzeti Alaptanterv még távolról sincs kész, nagyjából a fejlesztés felénél tartanak - értesült több szakembertől is a Népszava. A lap szerint valószínűleg

nem tartható a 2019 szeptemberi határidő,

a kormány korábban azt kommunikálta, hogy innentől oktathatnak a tanárok az új alaptanterv szerint. Az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét hétfőn kapta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tárca először véleményezi a javaslatot, majd széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy

az egyeztetés várhatóan szeptember közepére fejeződhet be, a tervezet ezután kerülhet a kormány elé.

A jelenlegi Nemzeti Alaptantervet a kormány 2012-ben fogadta el és 2013 szeptemberében vezették be. Az új koncepció kialakításán 2017 óta dolgoznak, Csépe Valéria akadémikus vezetésével. A korábbi miniszteri biztos többször is nyilatkozott arról, hogy gyermekközpontú, a készségfejlesztést előtérbe helyező tantervet alakítana ki.

"Ez egy rugalmas, jól tervezhető, az iskolában a helyi igényekhez is alakítható, kerettantervekből levezetett rendszer,

amelynek az egyik alapja egy külön szemléletmódot, szemléletváltást igényel. Ez az elsőtől negyedikig tartó évfolyam, vagyis a kisiskolások oktatása, nevelése" - fogalmazott Csépe Valéria.

Az akadémikus tavaly év végén, a parlament szakbizottságában arról is beszélt, hogy a jelen rendszerben a kompetenciák háttérbe szorulnak. "Nagyon sok helyen komoly problémák vannak az egyes tartalmi elemek életkori elhelyezésével, egymásra épülésével, kapcsolatrendszerével és a sokat emlegetett kompetenciák értelmezési problémáival, nem beszélve arról a kompetenciaelvárásról, amely azon új, digitális kompetenciák beépítését jelenti, ami a számítógéphasználattól a digitális állampolgárságig terjed" - mondta a Hír TV-ben az akadémikus.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – amikor megkapta az alaptanterv tervezetét – közleményében azt írta: a tárca célja, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek az iskolapadban. A Népszava szerint a kormány meghagyta a tervezeten dolgozó szakembereknek, hogy nemzeti, munkaalapú és családközpontú koncepciót dolgozzanak ki.

A fejlesztők most attól tartanak, hogy túl liberális tervet készítettek, ezért a tárca sok változtatást javasol majd

- írja a lap.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

 


A címlapról ajánljuk

Nagy változás az M7-esen

Nyári dugókat mérséklő aszimmetrikus leágazás épül Aligánál, de csak jövő őszel élvezhetjük...

Óriási a gond a Dunán

A Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH