INFORÁDIÓ 
2018. augusztus 19. vasárnap
Huba

nemzeti alaptanterv

kompetencia

iskola

iskolások

Félkész az új Nemzeti Alaptanterv, várhatóan nem vezetik be szeptemberben

Félkész az új Nemzeti Alaptanterv, várhatóan nem vezetik be szeptemberben

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Várhatóan nem vezetik be jövő szeptemberben az új Nemzeti Alaptantervet. A tervezetet a hét elején kapta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Nemzeti Alaptanterv még távolról sincs kész, nagyjából a fejlesztés felénél tartanak - értesült több szakembertől is a Népszava. A lap szerint valószínűleg

nem tartható a 2019 szeptemberi határidő,

a kormány korábban azt kommunikálta, hogy innentől oktathatnak a tanárok az új alaptanterv szerint. Az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét hétfőn kapta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tárca először véleményezi a javaslatot, majd széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy

az egyeztetés várhatóan szeptember közepére fejeződhet be, a tervezet ezután kerülhet a kormány elé.

A jelenlegi Nemzeti Alaptantervet a kormány 2012-ben fogadta el és 2013 szeptemberében vezették be. Az új koncepció kialakításán 2017 óta dolgoznak, Csépe Valéria akadémikus vezetésével. A korábbi miniszteri biztos többször is nyilatkozott arról, hogy gyermekközpontú, a készségfejlesztést előtérbe helyező tantervet alakítana ki.

"Ez egy rugalmas, jól tervezhető, az iskolában a helyi igényekhez is alakítható, kerettantervekből levezetett rendszer,

amelynek az egyik alapja egy külön szemléletmódot, szemléletváltást igényel. Ez az elsőtől negyedikig tartó évfolyam, vagyis a kisiskolások oktatása, nevelése" - fogalmazott Csépe Valéria.

Az akadémikus tavaly év végén, a parlament szakbizottságában arról is beszélt, hogy a jelen rendszerben a kompetenciák háttérbe szorulnak. "Nagyon sok helyen komoly problémák vannak az egyes tartalmi elemek életkori elhelyezésével, egymásra épülésével, kapcsolatrendszerével és a sokat emlegetett kompetenciák értelmezési problémáival, nem beszélve arról a kompetenciaelvárásról, amely azon új, digitális kompetenciák beépítését jelenti, ami a számítógéphasználattól a digitális állampolgárságig terjed" - mondta a Hír TV-ben az akadémikus.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – amikor megkapta az alaptanterv tervezetét – közleményében azt írta: a tárca célja, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek az iskolapadban. A Népszava szerint a kormány meghagyta a tervezeten dolgozó szakembereknek, hogy nemzeti, munkaalapú és családközpontú koncepciót dolgozzanak ki.

A fejlesztők most attól tartanak, hogy túl liberális tervet készítettek, ezért a tárca sok változtatást javasol majd

- írja a lap.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

 


A címlapról ajánljuk

Idén <br>elmarad az ősz

Idén elmarad az ősz

Elkészültek az őszi időjárási előrejelzések, amelyekből kiderül, melyik európai régió mire...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH