Nyitókép: MTVA/Bizományosi - Jászai Csaba

Újabb fejlemények az Alstom-ügyben

Infostart
2018. augusztus 8. 09:07
A 4-es metró szerződéseivel összefüggésben folytatott nyomozásnak még nincs, az Alstom-kocsik beszerzése kapcsán folyt büntetőeljárásnak viszont már öt gyanúsítottja van.

Az Alstom-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) eddig öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik között nincs közszereplő – mondta a Magyar Hírlapak a főügyészség helyettes szóvivője. Kovács Katalin hozzátette, az egyik gyanúsítottal szemben kiadott nemzetközi elfogatóparancs jelenleg is hatályos.

A KNyF 2016 szeptembere óta nyomoz az Alstom-metrókocsik ügyében. A nyomozást eredendően a Nemzeti Nyomozó Iroda indította 2011-ben, 2016-ban pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálati jelentését követően Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentése nyomán egyesítették az Alstom-kocsik beszerzése kapcsán indult eljárásokat.

Az idén februárig három személyt hallgattak ki gyanúsítottként, s mint az a mostani közlésből kiderül, azóta további két személyt gyanúsítottak meg a vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés gyanúja miatt indult nyomozásban.

A 4-es metró beruházása kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálódott. A testület által kifogásolt – 167 milliárd forint összértékű – szerződések mindegyike 2002 és 2010 között keletkezett. Az ennek kapcsán elrendelt nyomozásról Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt közölte, az ismeretlen tettessel szemben folytatott nyomozás a felderítési szakasznál tart a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál, tehát nincs gyanúsítottja.