Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Légi harcok Magyarország fölött

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. augusztus 3. 12:29
Hétfőtől péntekig tartó hadgyakorlaton vesznek részt a magyar Gripenek és a brit királyi légierő gépei. A program célja a NATO-ban alkalmazott műveletek gyakorlása.

Flying Sword 2018 névvel közös légi gyakorlatot tartanak magyar és brit pilóták számára a kecskeméti repülőbázison. A kiképzésen együtt vesznek részt a magyar Gripenek és a brit királyi légierő gépei. Az ötnapos program célja a NATO-ban alkalmazott műveletek átfogó tervezésének és végrehajtásának gyakorlása, valamint az egymás közötti kommunikáció fejlesztése – mondta Ugrik Csaba dandártábornok. A kecskeméti repülőbázis parancsnoka arról is beszélt, hogy a gyakorlat jó felkészülés a Baltic Air Policingra (baltikumi légi rendészet, folyamatos NATO légvédelmi riadókészültség a balti országok légterének védelme érdekében - a szerk.).

Iain Lindsay brit nagykövet beszédében kiemelte a hasonló gyakorlatok fontosságát és szükségességét. A diplomata kiemelte:

„ez az első alkalom, amikor brit Typhoon vadászgépek bilaterális kiképzésen vettek részt magyar Gripen vadászgépekkel”.

A légi gyakorlat arra is lehetőséget adott a magyar pilótáknak, hogy kipróbálják a brit légierő két Eurofighter Typhoon típusú kiképző repülőgépét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az elmúlt héten folyamatosan repkedtek a gripenek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást