Nyitókép: parkerdő.hu

Felújítják a Makovecz-kilátót a Kis-Hárs-hegyen

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2018. július 31. 17:30
A munkában a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatói is részt vesznek.

Július utolsó hetében kezdték meg a munkát a Pilisi Parkerdő területén található, budapesti Kis-Hárs-hegyen, ahol az erdőgazdaság szakemberei a Makovecz Imre Alapítvány munkatársai és a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatói segítségével újítják fel az 1983-ban épített Makovecz Imre-kilátót - írja a parkerdo.hu.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az InfoRádiónak azt mondta, hogy Makovecz Imre 1980-as évek elején dolgozott a Pilisi Parkerdő főépítészeként, és

nagyban hozzájárult a főváros környéki kirándulóerdők arculatának kialakításához.

A munkában a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlaton lévő hallgatói is részt vesznek, akik a „Szerves építészet” tantárgy keretében a gyakorlatban is megismerkednek a legendás építész munkásságával. Az építészhallgatók egyben a Makovecz Imre Alapítvány és a Kós Károly Egyesülés nyári gyakorlaton lévő ösztöndíjasai is.

A kettős csavarvonal formájú, fagerendákból álló, hat méter magas építményen először visszabontják a korlátokat, majd megerősítik a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezetet. Ezt követően a korábbinál biztonságosabb formában, stabilabb korlátot építenek a lépcsősorra, és a kilátó tetejére. Megújulnak a kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is, valamint új padok és asztalok kerülnek a pihenőhelyre.

A Makovecz Imre-kilátó felújítása legalább egy hónapot vesz igénybe, de

az őszi kiránduló szezonban már újra várja a látogatókat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felújítják a kis-hárs-hegyi Makovecz-kilátót
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást