eur:
394.38
usd:
362.91
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: hulladekvadasz.hu

Műanyag-mizéria: szemléletformálásra van szükség

Összetorlódott PET-palackokra bukkantak környezetvédők a Marosnál; a szemét valószínűleg Romániából érkezhetett a folyóhoz. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést - mondta Szebenyi Péter, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány elnöke.

A globális műanyaghulladék-problémáról eddig a lakosság többsége a híradásokból tájékozódhatott, de mára már hazánkban is egyre súlyosbodó problémát jelent a műanyaghulladék-szennyezés. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést, most pedig a Maros egyik eldugott zugában bukkantak tetemes mennyiségű, akár egy tonna súlyú PET-palack-mennyiségre, amelyek Romániából érkezhettek.

A tavalyi PET-kupán pedig több mint 10 tonnányi hulladékot szedtek ki az önkéntesek a folyóból, ennek mennyisége valamilyen szinten eloszlik az ország folyóira - mondta Szebenyi Péter környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány elnöke.

Az InfoRádiónak nyilatkozó környezetmérnök elmondta: nem önmagában a palackokról van szó, hanem arról, hogy ezek a víz és a napsütés hatására mikroműanyagokra esnek szét, amelyek azonban már nem bomlanak le. Ezeket a hulladékokat az élőlények elfogyasztják, általuk pedig belekerülnek a táplálékláncba, így eljuthatnak akár az emberbe is - magyarázta Szebenyi Péter.

A környezetmérnök szerint a mikroműanyag is műanyag, és bár hosszútávú vizsgálatokkal kell bizonyítani, hogy milyen hatással vannak az emberek szervezetére.

Megelőzés

A legfontosabb a megelőzés lenne, illetve

az emberek szemléletét kell átformálni, a PET-palackokat szelektív gyűjtőkbe vagy kukákba dobják

- vélekedett a környezetmérnök.

A lakosság szemléletformálása az utóbbi időben felerősödött Magyarországon, egyre környezettudatosabbak az emberek, de még így is nagyjából 20 évvel vagyunk leszakadva Nyugat-Európa lakossági hulladékkezelésétől - tette hozzá.

"A szemétprobléma szinte már mindenhol tapasztalható, szinte minden vízfolyásunkban műanyaghulladék található, ami hosszútávon káros lehet az egészségünkre is"

- hívta fel a figyelmet Szebenyi Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×