INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

mikroműanyag

pet-palack

környezetvédelem

Műanyag-mizéria: szemléletformálásra van szükség

Műanyag-mizéria: szemléletformálásra van szükség

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett

Összetorlódott PET-palackokra bukkantak környezetvédők a Marosnál; a szemét valószínűleg Romániából érkezhetett a folyóhoz. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést - mondta Szebenyi Péter, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány elnöke.

A globális műanyaghulladék-problémáról eddig a lakosság többsége a híradásokból tájékozódhatott, de mára már hazánkban is egyre súlyosbodó problémát jelent a műanyaghulladék-szennyezés. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést, most pedig a Maros egyik eldugott zugában bukkantak tetemes mennyiségű, akár egy tonna súlyú PET-palack-mennyiségre, amelyek Romániából érkezhettek.

A tavalyi PET-kupán pedig több mint 10 tonnányi hulladékot szedtek ki az önkéntesek a folyóból, ennek mennyisége valamilyen szinten eloszlik az ország folyóira - mondta Szebenyi Péter környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány elnöke.

Az InfoRádiónak nyilatkozó környezetmérnök elmondta: nem önmagában a palackokról van szó, hanem arról, hogy ezek a víz és a napsütés hatására mikroműanyagokra esnek szét, amelyek azonban már nem bomlanak le. Ezeket a hulladékokat az élőlények elfogyasztják, általuk pedig belekerülnek a táplálékláncba, így eljuthatnak akár az emberbe is - magyarázta Szebenyi Péter.

A környezetmérnök szerint a mikroműanyag is műanyag, és bár hosszútávú vizsgálatokkal kell bizonyítani, hogy milyen hatással vannak az emberek szervezetére.

Megelőzés

A legfontosabb a megelőzés lenne, illetve

az emberek szemléletét kell átformálni, a PET-palackokat szelektív gyűjtőkbe vagy kukákba dobják

- vélekedett a környezetmérnök.

A lakosság szemléletformálása az utóbbi időben felerősödött Magyarországon, egyre környezettudatosabbak az emberek, de még így is nagyjából 20 évvel vagyunk leszakadva Nyugat-Európa lakossági hulladékkezelésétől - tette hozzá.

"A szemétprobléma szinte már mindenhol tapasztalható, szinte minden vízfolyásunkban műanyaghulladék található, ami hosszútávon káros lehet az egészségünkre is"

- hívta fel a figyelmet Szebenyi Péter.

Nyitókép: hulladekvadasz.hu

Kapcsolódó hang

Már a Maroson folyó is tele van műanyaggal
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018