Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Újabb riasztásokat adtak ki, vörös kód is jöhet

Infostart
2018. július 27. 17:37
Az ország középső részére riasztást adtak ki felhőszakadás miatt.

Pénteken és szombaton szórványosan várhatók zivatarok az országban, csak éjszaka lehet átmenetileg kevesebb helyen csapadék. Zivatarokra mindvégig északkeleten van a legkisebb esély. A lassú áthelyeződés miatt környezetükben elsősorban felhőszakadásra kell számítani, de egy-egy helyen 60-70 km/h-t elérő szél és jégeső is előfordulhat.

Szombatra szinte az egész országra figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás miatt. A keleti országrészre hőség miatt is figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett valószínű.

Vasárnap még melegebb lesz, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú figyelmeztetést van érvényben a hőség miatt.

A kormány a hőség idején úgynevezett vörös kód figyelmeztetést rendelhet el, ha a napi átlaghőmérséklet 27 Celsius-foknál magasabb. Extrém időjárás esetén az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára adja ki a „vörös kódot”. Ilyenkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalanoknak, akik nem tudnak más módon segítséget kapni.