Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós elárulta, mivel iktatnák ki a hálapénzt

Infostart
2018. július 27. 14:48
Kásler Miklós szerint folyamatos béremelésekkel el lehet érni azt az egészségügyi bérszínvonalat, amely kiiktatja a hálapénzt. „Bízom abban, hogy a következő négy évben ezt el tudjuk érni” – tette hozzá az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós az Origónak adott interjújában kiemelte: januártól havi 40 ezer forintra – a 2016-os összeg duplájára – emelkedik a kétgyerekesek családi adókedvezménye, illetve bővülnek a kisgyerekes édesanyák foglalkoztatását segítő munkáltatói kedvezmények feltételei is. A miniszter hozzátette a

családok támogatásának csupán másodlagos célja a születésszám emelése,

elsősorban abban kívánnak segíteni, hogy a háztartások előrébb tudjanak lépni, több pénzzel tudjanak gazdálkodni, könnyebben tudjanak gyermeket nevelni és vállalni.

A tárvavezető szerint „az egészségügy sehol a világon nem kelti azt a benyomást a társadalomban, hogy minden rendben van az ágazatban”. „Ha a műszerezettséget, kórházakat, felújításokat nézzük, Magyarország az európai középmezőnybe tartozik” – tette hozzá. Kásler Miklós azt is elmondta: bár rendkívül káros dolognak tartja a hálapénzt, az ugyanakkor jó néhány egészségügyi dolgozónak a megélhetést jelenti. „Úgy gondolom, hogy

folyamatos béremelésekkel el lehet érni azt a színvonalat, amely olyan jövedelemhez juttatja az egészségügyben dolgozókat, hogy a hálapénzt ki lehet iktatni”

– fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: bízik abban, hogy a kormányzat ezt a következő négy évben el tudja érni.

Az évek óta betöltetlen háziorvosi praxisokkal kapcsolatban elmondta: sok oka lehet a problémának, „például a pénz vagy a szociális helyzet”. Kásler Miklós ennek megoldási lehetőségeként említette, hogy a kormány gépeket, műszereket juttatna el az orvosokhoz, illetve átrendeznék a háziorvosok és a sürgősségi rendszer viszonyát is.