Nyitókép: MTI/EPA/Leszek Szymanski

Weben árult torta miatt bírságolt a Nébih

Infostart
2018. július 26. 20:10
Elsősorban a gyermekeknek szánt süteményben határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutattak ki az ellenőrök..

Engedély nélkül, megfelelő képesítés, szakismeret, valamint technológiai háttér hiányában készült termékekre hívták fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek figyelmét egy lakossági bejelentés során.

A házi készítésű süteményeket is hirdető internetes oldal tevékenységét próbavásárlással ellenőrizte a hatóság.

A weboldal üzemeltetője háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete, illetve betartása nélkül készítették a termékeket.

A próbavásárlás során rendelt, előre csomagolt tortát, bár hűtve szállították, azon semmilyen jelölés sem szerepelt. Készítője a termékhez nem csatolta a nyomonkövethetőséget igazoló számlát, a vásárlót nem tájékoztatták a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is.

A Nébih laboratóriuma a tortából több azo-színezéket (azorubint (E122), narancssárgát FCF (E110), tartrazint (E102) és neukokcint (E124)) is kimutatott.

A narancssárga színezék mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett határértéket. Ezeknek az élelmiszer-színezékeknek a felhasználása szigorú szabályokhoz, határértékekhez kötött.

Használatukról a vásárlókat kötelező tájékoztatni, mivel az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthatnak ki,

és előírás „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” figyelmezető mondat feltüntetése is.

A weboldal „házi cukrászai” nem rendelkeztek képesítéssel, a hatóság által előírt külön engedéllyel, továbbá tevékenységükről nem tettek bejelentést az illetékes önkormányzatoknál. A honlap üzemeltetője elismerte az eljárás során feltárt hiányosságokat, és az illegálisnak számító tevékenységet azonnal megszüntette,

a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott.

A Nébih ismételten felhívja a vásárlók figyelmét az engedély nélkül végzett élelmiszer-előállítás és forgalmazás élelmiszerbiztonsági kockázataira. Kiváltképp a kisgyermekeknek szánt termékeknél fontos a körültekintés, a tudatos vásárlói magatartás, a termék származásának és jelölésének megismerése, valamint az, hogy ismeretlen élelmiszert ne vásároljunk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
180726 GAZ1 1450 Nébih - webtorta Zoltai int SI
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást