Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Sz. Bíró Zoltán: Trump és Putyin nem azonos ligában játszanak

Infostart / InfoRádió
2018. július 18. 19:07
Az orosz fél nyerte meg Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői tárgyalását – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Oroszország-szakértő.

Putyin győzelmét már a találkozó előtt meg lehetett jósolni – mondta Sz. Bíró Zoltán.

„Kicsi esély volt arra – ha egyáltalán volt esély –, hogy bármilyen fontos kérdésben meg tudnak egyezni,

vagy akárcsak közeledni tud egymáshoz a két ország álláspontja”.

Ez egyébként a szakértő szerint nem is volt cél. Donald Trump belpolitikai erőt próbált nyerni a találkozóval, Sz. Bíró Zoltán szerint sikertelenül. Vlagyimir Putyin pedig azt a helyzetet kívánta oldani azzal, hogy a Krím annektálása után, 2014-ben az Obama-adminisztráció felfüggesztette Oroszországgal a legmagasabb szintű politikai kapcsolatokat.

Sz. Bíró Zoltán szerint sokan aggódtak amiatt is, hogy Donald Trump tapasztalatlanabb és kiszámíthatatlanabb Vlagyimir Putyinnál, tehát meggondolatlanul tehet engedményeket tárgyalópartnerének.

„Ez a félelem, azt hiszem, nem volt alaptalan, és abban az aszimmetrikus teljesítményben, amit nyújtottak a sajtótájékoztatón ez a félelem vissza is igazolódott” – fogalmazott. „Lehetett látni, hogy ki uralja még ezt a nyilvános részét is ennek a tárgyalásnak” – tette hozzá.

„Nem azonos ligában játszanak”

– hangsúlyozta a szakértő. Az orosz elnök 18 éve fontos szerepet tölt be a világpolitikában, az amerikai elnök ugyanakkor tapasztalatlan és narcisztikus, nem ad a szakértők véleményére, kiszámíthatatlan és sajátos tárgyalási kultúrát képvisel.

Sz. Bíró Zoltán a Trump-Putyin sajtótájékoztató legkínosabb pillanatának nevezte, amikor az amerikai elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozással kapcsolatban egy amerikai újságíró rákérdezett Trumpnál arra, hogy végül is kinek hisz inkább, a saját titkosszolgálatának vagy az orosz elnöknek.

A szakértő ugyanakkor az előre menekülés narratívájának nevezte, hogy Vlagyimir Putyin közölte, ő azt akarta, hogy Trump győzzön. Sz. Bíró Zoltán az orosz elnököt is kritizálta, mert úgy látja, hogy újabban többször és feltűnően blöfföl, ami korábban nem volt jellemző rá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sz. Bíró Zoltán: Trump és Putyin nem azonos ligában játsszanak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást