Ellopták a ráckevei múzeum kutatóhajóját

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2018. július 16. 11:17
Még vasárnap délután sem került elő a ráckevei múzeum kutatóhajója, amit szombat reggel loptak el. A múzeum igazgatója az InfoRádiónak elmondta: ha esetleg fiatalok a hecc kedvéért eltulajdonították a hajót, de hétfőn visszahozzák, a múzeum nem tesz feljelentést.
„Nyilvánvaló, hogy eltulajdonította valaki”

– jelentette ki Jáki Réka. A ráckevei Árpád Múzeum igazgatója hozzátette: a láncot levágták, a múzeum felé vezető vasajtó egy részét is megrongálták. Feltételezik, hogy a víz felől közelítették meg a hajót, és valamilyen vontatóeszközzel szállították el, mivel sem lapát, sem motor nem volt a csónaknál. A közelben lévő biztonsági kamera felvételein a sötétség miatt semmi nem látszik – mondta a múzeumigazgató.

Az Árpád Múzeum saját Duna-parttal rendelkezik, 2015 óta – amikor újra területi múzeumi rangot kapott – hat folyómenti település régészeti szakfelügyeletét látja el. A gumicsónak három éve volt kikötve a parton, és „mindenki tiszteletben tartja, és nagyon sok helybeli tudja, mennyire sok fontos kutatásunk és munkánk van” – emelte ki Jáki Réka.

A múzeumigazgató hozzátette: a hajó eltűnése gátat szab annak, hogy megtalálják a feltételezhetően a víz alatt fekvő Messerschmitt vitorlázógépet.

Jáki Réka elárulta: a gumicsónak hat fő szállítására alkalmas, és a múzeum az Argonauta Kutatóegyesülettől kapta kölcsön, a szervezetnek pedig szponzor adta.

Az igazgató azt üzente: ha a hajót fiatalok tulajdonították el hecc kedvéért, és „úgy érzik, hogy egy kicsit megbánták”, szankció nélkül, köszönettel vennék tudomásul, „ha hétfőn ott ringatózna megint a mi kis partunkon”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ellopták a ráckevei múzeum kutatóhajóját
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást