Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Kétmilliárdos árvízvédelmi beruházás a Felső-Dunán

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. július 12. 06:03
Csaknem két milliárd forintból újul meg a felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme, és vízpótlást is végeznek a területen. Az uniós forrásból finanszírozott projektről Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese beszélt az InfoRádiónak.

Az 1995-ben szigetközben épült fenékküszöbnek az volt a célja, hogy megemelje az elterelt Dunából érkező kevesebb vízhozamot, ebből a megemelt víztérből pedig oldalra ki tudjon folyni a mellékágrendszerbe a víz. A fenékküszöböt azonban nem úgy tervezték, hogy 23 évig üzemeljen, így szükségessé vált a rekonstrukciója - mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

"A projekt keretében a vízpótlást segítő műveket, zsilipeket, hidakat építik úgy át, hogy bírják a nagyobb terhelést.

A feltöltődött mellékágrendszereket rehabilitálják akár kotrással, akár más beavatkozással - tette hozzá Láng István.

A rekonstrukciót közel kétmilliárd forintból (1, 9 milliárd forint) és a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretein belül, uniós forrásból finanszírozzák.

Nagyobb biológiai sokféleség alakulhat ki

Láng István szerint több célja is van a szigetközi vízpótlórendszernek, de

a természetvédelmi célok prioritást élveznek, mert erre épül a turisztika és a térség bevétele.

"Itt új természeti élőhelyeket is fogunk kialakítani, hiszen ha magára hagyjuk a mellékágrendszert két árvízvédelmi töltés között, nem feltétlen tudja magát reprodukálni, tehát ezt beavatkozásokkal kell segíteni. Szükségünk van a zátonyokra, vagy a mocsarakra annak érdekében, hogy a szigetköz továbbra is sokszínű maradjon" - mondta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felső-dunai mellékág rekonstrukciója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást