eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormányhoz fordulnak a fogorvosok – lapszemle

A Magyar Idők cikke szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s képzésre. A fogorvosok a kormányhoz fordulnak, hogy eleget tudjanak tenni a törvényben foglalt kötelezettségeiknek – írja a Népszava. A Világgazdaság szerint Magyarországon kiegyensúlyozott a szénd-dioxid-ellátás. A Magyar Nemzeti Bank szakértői összefoglalták, hogyan lehetne magas színvonalú egészségügyet elérni – áll a Portfolio összeállításában. Az építőipar kedvezményes áfakulcsának megszüntetésének bejelentése áremelő hatással volt a szektorra – írja a Világgazdaság.

A Magyar Idők cikke szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s képzésre, ráadásul tovább emelkedett a jelentkezők között a 15 és 24 év közötti korosztály aránya is. A lap által megkérdezett szakértő szerint a jelentkezők között kétszer annyi a nő, mint a férfi, a legnépszerűbbek a pénzügyi-gazdasági oktatások és a gépkezelői képzések.

A Népszava összeállításából kiderül: mivel jövőre már töméscserékkel és foghúzásokkal eltávolított amalgám nem kerülhet ki a fogorvosi rendelőkből a környezetbe, a székeket amalgámszeparátorral kell felszerelni. A költségeket még senki sem látja át, a lap által megkérdezett orvos szerint az alap- és a szakellátásban állami támogatás nélkül nem tudnak megfelelni az előírásnak. Az ágazat az alapellátásban dolgozók fizetésének rendezését és jogalkotási segítséget is kér a területért felelős minisztertől.

A Világgazdaság arról ír, hogy miközben a nyugat-európai élelmiszeripar szén-dioxid-hiánnyal küzd, Magyarországon kiegyensúlyozott az ellátás. A kedvező helyzet annak köszönhető, hogy a hazai föld rejti a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kincsét, így a felhasználók nem függenek attól, hogy jutnak-e szén-dioxidhoz a vegyipari nagyvállalatok hulladékgázaiból.

A Portfolio összeállításából kiderül: 22 pontban foglalták össze a Magyar Nemzeti Bank szakértői, hogy szerintük hogyan lehetne magas színvonalú egészségügyet elérni ma Magyarországon. A 180, sokszor konkrét javaslat között a pénzügyi revízió, az állami ellátás racionalizálása, a magánkiadások intézményesítése mellett például a megelőzés is fontos hangsúlyt kap. A Jegybank szerint a lakosság egészségi állapota versenyképességi hátrányt jelent, így egyebek mellett célként tűzné ki, hogy a magyar lakosság átlagéletkorát a jelenlegi 60,1 évről 63,7 évre emeljék a felvázolt intézkedések.

A Világgazdaság arról ír, hogy az építőiparban használt kedvezményes áfakulcs megszüntetésének bejelentése önmagában is áremelő hatással volt a szektorra, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet. A lap által megkérdezett szakértő elmondta: több tervezett beruházás nem indul el, a 2020 utáni projektekben pedig már beárazták a változást az építtetők. A gazdasági elemzők szerint az 5 százalékos lakásáfa kivezetése utáni évben a kereslet, majd egy évvel később a kínálat látványos visszaesésére lehet számítani. Részletek a Világgazdaságban, és az InfoRádió reggel 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×