Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az életvitelszerű közterületi tartózkodás tiltásáról is tárgyal az Országgyűlés

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. július 9. 06:03
Plenáris ülés ugyan nem lesz a héten az Országgyűlésben, ám több bizottság is tart ülést.

Ma elsőként a Fenntartható fejlődés bizottsága ülésezik, a testület meghallgatja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az ENSZ-által elfogadott fenntartható fejlődési célok magyarországi megvalósításának helyzetéről, majd a Népjóléti bizottság tárgyalja meg az életvitelszerű közterületi tartózkodás alaptörvényi tilalma nyomán írt szabálysértési törvény-módosítást.

Holnap a Gazdasági bizottság azt a módosítást veszi górcső alá, amely megadná a kormánynak a lehetőséget, hogy tulajdonosi joggyakorlót jelöljön ki a mezőhegyesi ménesbirtokhoz, míg a Kulturális bizottság a közszolgálati egyetem fenntartói jogának módosításáról, valamint a sporttörvény átírásáról tárgyal, amellyel a mérkőzések közvetítési joga október 1-jétől visszaszállna a sportszervezetekre. Az Igazságügyi bizottság eközben több törvényjavaslat részletes vitája mellett meghallgatja Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének beszámolóját 2017. első félévéről.

Szerdán a Költségvetési bizottság – napirendi javaslata értelmében – meghallgatja a pénzügyminisztert annak okairól, hogy a forint árfolyama nemrég történelmi mélypontra csökkent, illetve arról, hogy mit tervez a fizetőeszköz erősítésének érdekében. Korábban a testület a jegybank-elnököt is meghallgatta volna minderről, ám Matolcsy György nem ment el az ülésre.

A Nemzeti összetartozás bizottsága még szerdán megvitatja a Bethlen Gábor Alapról szóló törvény-módosítást, csütörtökön délután pedig ismét összeül a Költségvetési bizottság és tervei értelmében a pénzügyminiszter részvételével folytatja a jövő évi büdzsé részletes vitáját.

A 2019-es költségvetést egyébként várhatóan jövő héten, július 20-án fogadhatja el az Országgyűlés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ogy
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást