Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Most még könnyebb hozzáférni az űrben használt újdonságokhoz

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. július 3. 13:32
Az Európai Űrügynökség, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjával együttműködve nyitotta meg hétfőn Budapesten az ESA Magyarországi Üzleti Inkubátorházat. A létesítményben azokat a startupokat támogatják majd, amelyek űrtechnológiai fejlesztéseket kívánnak hétköznapi használatra szánt termékeikbe, szolgáltatásaikba beépíteni - mondta az Európai Űrügynökség magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának vezetője.

2016-ban az Európai Űrügynökség és a Magyar Tudományos Akadémia összefogásában nyitott meg a Technológiai Transzfer Iroda, amelynek továbbra is az a célja, hogy a magyar vállalkozásokat segítse űrtechnológiához jutni - mondta Tandi Zsuzsanna, az Európai Űrügynökség magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának vezetője.

Az Európai Űrügynökség 22 tagországából 19 esetében döntött úgy, hogy inkubátorházat alapít.

"Az üzleti inkubátorház 19. a sorban, mi vagyunk a legújabbak. Azzal, hogy a Tudományos Akadémia beleállt ebbe a feladatba,

lehetőség van arra is, hogy az inkubált cégek hozzáférjenek az Akadémián elérhető tudáshoz, laborokhoz, eszközökhöz, kutatókhoz"

- emelte ki Tandi Zsuzsanna.

Az irodavezető szerint az inkubátorház abban segít, hogy az innovatív ötleteket nem engedik el, sőt anyagi forrásokkal, mentorokkal, szakmai tanácsadással továbbra is támogatják őket, és a piacra lépésig fogják a kezüket.

Az űrtechnológia hasznosítása a mindennapi életben

Sokak számára megfoghatatlan terület az űrtechnológia, de a lényege, hogy amit mi a földön használunk, azt a küldetésekben résztvevő űrhajósok számára is biztosítani szükséges - mondta Tandi Zsuzsanna.

Viszont

az űrben mindennek sokkal kisebbnek kell lennie, és egészen más feltételekhez kell igazodni, ezért a földi dolgokat kicsinyítik, egyszerűsítik.

Ennek során többféle funkciót telepítenek egy eszközbe, így keletkeznek az innovatív megoldások, amelyeket a földre visszahozva fel tudunk használni.

A Technológiai Transzfer Iroda abban segít, hogy a vállalkozások megtudják, hogy melyek az új innovációk, amit az űrkutatási missziók során megvalósítottak a tudósok.

"Sokszor a vállalkozásoknak az okoz problémát, hogy készítenek egy projektet a földön, és nem is gondolnak arra, hogy ezt biztos megoldották az űrben, hiszen az űrtechnológia mindig a legújabb, legmodernebb, legköltséghatékonyabb" - jegyezte meg Tandi Zsuzsanna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Inkubátorházat nyitott Magyarországon az ESA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást