A biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a pénzügyminiszter - a nap hírei

Infostart
2018. június 27. 22:34
Történelmi mélypontjára gyengült a forint. A biztonságos energiaellátás érdekében szükséges beruházásokat emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály pénzügyminiszter az előterjesztés parlamenti ismertetésekor. A kormány 2,7 százalékos infláció mellett 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos hiánycélt tervez. A 2019-es költségvetést megalapozottnak tartja az Állami Számvevőszék. A Nemzetközi Valutaalap szakértői pedig megnyugtatónak értékelték a büdzsé tervezetét.

Eltérően ítéli meg a jövő évi költségvetési javaslatot a kormányoldal és az ellenzék. A Fidesz szerint a büdzsé a gazdasági növekedés fenntartását, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatottság megteremtését tartja szem előtt. A Jobbik és az MSZP is jövőellenesnek, az LMP és a Párbeszéd igazságtalannak tartja a jövő évi költségvetési javaslatot.

Történelmi mélypontjára gyengült a forint az euróval szemben, árfolyama 328 forint fölé került. A forint a dollárral szemben is gyengült, 13 hónapos mélypontra.

A jövőben egy párt összes jelöltje felelne a kampánytámogatás visszafizetéséért. A választási jogszabályokhoz benyújtott fideszes javaslat azt is előírná, hogy nem tarthat igényt újabb támogatásra az a politikai szervezet, amely az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el.

Közérdekű munkával vagy elzárással büntetné a kormány az életvitelszerű közterületi tartózkodást. A módosítás értelmében október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni. A szankciók köréből kikerül a pénzbírság.

Átadták a nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői az emberi erőforrások miniszterének. Kásler Miklós elmondta: kialakul egy korszerű népegészségügyi koncepció, amelynek a központi gondolata a megelőzés lesz.

Közép-Európa energiaellátásának biztonságában csak akkor lesz előrelépés, ha a szükséges infrastrukturális fejlesztések amerikai vagy európai uniós finanszírozással megvalósulnak - jelentette ki a Washingtonban tárgyaló magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter találkozik az amerikai energiaügyi miniszterrel, és tárgyal a legnagyobb nemzetközi energiavállalatok vezetőivel.

Két ember meghalt, sokan megsérültek Szolnokon, amikor mentőautó és egy menetrend szerinti autóbusz ütközött. A mentőautó sofőrje, és a beteg nem élte túl a karambolt, a mentőtiszt és a mentőápoló súlyosan megsérült. A busz 19 utasa könnyebb sérüléseket szenvedett.

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon azt a férfit, aki tavaly márciusban ittasan okozott halálos balesetet a fővárosi Szentendrei úton - írták hírportálok. Az ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntettével vádolta meg a férfit. A baleset egyik áldozata Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakozó volt.

Csehországban kinevezte az új kormányt Milos Zeman köztársasági elnök. A 15 tagú koalíciós kabinet 10 minisztere, beleértve Andrej Babis kormányfőt, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalmat képviseli, míg 5 tárcát a Cseh Szociáldemokrata Párt jelöltje vezet.