Nyitókép: Sóki Tamás

Mi történik a pécsi fekete katlanban?

Infostart
2018. június 19. 04:50
Jól halad a Karolina-külfejtés rekultivációja – ezt mondták a Karolina Tájsebész Csoport tagjai, akik megtekintették és szemügyre vették a munkálatokat. Nem egy rövid folyamat ez: hét évről beszéltek a teljes feltöltésig, tájrendezésig - írja a pecsma.hu.

Március végén jelentették be a külfejtés rekultivációját, azóta az előkészítő munkálatok a befejezéshez közelednek.

A feltöltés első fázisa egy gát megépítése, ami szükséges a bányató vizének kiszivattyúzásához.

Vozár Pál, a Karolina Tájsebész Csoport képviselője a pecsma.hu-nak elmondta: jól haladnak a munkálatok, a gát kilencven százaléka június végéig elkészül. Hozzátette, a folyamatos munkavégzéshez az kell, hogy a pécsi erőműnek mihamarabb meg kell egyezni a fővállalkozóval.

Vozár Pál azt is kifejtette, hogy az előzetes megegyezésben foglalt hétéves munkaidő valószínűleg hosszabbodni fog.

A pécsiek és a környékbeliek profitálnak

A külfejtés meddő részéről letermelt famennyiséget a helyi lakosság kapja meg szociális tűzifaként, amelynek kiosztását majd az önkormányzat fogja koordinálni a helyi képviselő segítségével – tette hozzá.

A külfejtésben harminc év alatt 8,5 millió tonna szenet termeltek ki, ezt kell visszapótolni. Összesen 9,6 millió köbméternyi meddő anyagot helyeznek el a gödörben, a legfelső réteg pedig egy negyven centiméter vastag termőföld lesz, ahová növényeket kell később telepíteni.

A huszonnyolc méter mély bányató most egymillió köbméternyi vizet tartalmaz, amit folyamatosan ki kell szivattyúzni. A munkálatok közben állandó lesz a monitoring, a rendszeres ellenőrzés az ütemezést illetően.