Parlament előtt az adótörvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslat - a nap hírei

Infostart
2018. június 19. 22:35
Nem indít önálló főpolgármester-jelöltet az önkormányzati választáson az MSZP. A külgazdasági és külügyminiszter szerint erős Európai Unió csakis erős, versenyképes tagállamokra épülhet.

Benyújtotta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek a kormány. A változtatással a kiemelt adópolitikai célok elérését, a jogharmonizációt, az adózók adminisztratív terheinek csökkentését, valamint az öregségi nyugdíjra jogosult munkavállalók visszavezetését szeretné segíteni a kormány. A javaslat a bevándorlás okozta államháztartási többletkiadásokhoz való hozzájárulás érdekében bevándorlási különadót vezet be.

Nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó sem módosult. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület indoklása szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges.

Kártérítési alapból rendezné a devizahitelesek problémáját a Jobbik. Az ellenzéki párt szerint az alapból a már kilakoltatottakat és azokat is segíteni lehetne, akiknek már lezárult a szerződése. A Jobbik azt támogatja, hogy 2019-ig legyen érvényben a kilakoltatási moratórium.

Nem indít önálló főpolgármester-jelöltet az önkormányzati választáson az MSZP. Tóth Bertalan pártelnök az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: javaslatot tesz majd egy olyan jelöltre, akinek szerinte van esélye a végső győzelemre, de egy esetleges pártközi megállapodásról a budapesti pártszervezetnek kell döntenie.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint erős Európai Unió csakis erős, versenyképes tagállamokra épülhet. Szijjártó Péter a visegrádi négyek, illetve az észak-európai és balti államokból álló csoport stockholmi ülése után az európai polgárok biztonságának helyreállítását nevezte a legfontosabb feladatnak. Hangsúlyozta: miközben az unió nehézségekkel és kihívásokkal szembesül, a visegrádi országok olyan gazdaságpolitikát tudnak felmutatni, amely alacsony adókat, fegyelmezett költségvetési politikát jelent.

Magyarország számára nem elfogadható a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés-tervezet, amely jelentős forrásokat vonna el az agráriumtól és vidékfejlesztéstől - jelentette ki az agrárminiszter. Nagy István az uniós szakminiszterek luxembourgi tanácskozása után kiemelte: a források csökkentése nincs összhangban azzal az adminisztrációs tehernövekedéssel, amelyet a magyar gazdák számára okoz.

A szuverenitást tartja Magyarország legértékesebb vagyonának a miniszterelnök. Orbán Viktor Óbudán, a szovjet megszállás áldozatainak emlékműve átadási ünnepségén úgy fogalmazott: a deportáltak, elhurcoltak és kitelepítettek százezreivel fizette meg az ország a gyengeség, a függetlenség elvesztésének az árát.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a migrációs válság kezelése elsősorban a hatékony tengeri és szárazföldi határvédelemmel valósítható meg. Gulyás Gergely Brüsszelben megerősítette: Magyarország javaslata továbbra is az, ha egy tagállam nem képes megvédeni külső határait, akkor az unió segítségét kérheti. Ha nem él ezzel és továbbra sem tartja be a határvédelemre vonatkozóan vállalat kötelezettségeit, annak a tagállamnak fel kell függeszteni a schengeni övezeti tagságát.

Németország és Franciaország támogatja, hogy az Európai Unión kívül jöjjenek létre központok a menedékjogi kérelmek elbírálására. A tervezet alapján olyan platformok jönnének létre a közösség határain kívül, ahol a hatóságok az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve különválaszthatnák a nemzetközi védelemre szorulókat az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól.

Elítélte az ENSZ Gyermekalapja azt a gyakorlatot, hogy az amerikai hatóságok elválasztják gyermekeiket az országba illegálisan belépő szülőktől a mexikói határon. Az Egyesült Államokban még republikánus körökben is bírálatokat váltott ki az a kormányzati intézkedés, amelynek értelmében minden, az országba illegálisan belépő embert letartóztatnak, vádat emelnek ellene és a gyermekeit elválasztják tőle.