Nyitókép: Kallos Bea

Lakásétterem: választék már van, rend még nincs

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. június 17. 14:11
A lakáséttermek nem konkurenciái az éttermeknek és egymásnak sem. Két kézen meg lehet számolni, hogy hány ilyen hely működik a fővárosban - mondták az InfoRádió által megkeresett lakásétterem-tulajdonosok, akik szívből-lélekből vágtak bele a vendéglátás ezen formájába.

A lakásétterem lényege a legszorosabb értelemben vett vendéglátás. Itt a séf fogadja a vendégeket, beszélget velük és látványkonyhát visz, sőt az egyes vendégek is összebarátkozhatnak egymással egy-egy vacsoraszeánsz alkalmával – mondta az InfoRádiónak Bíró Botond Boldizsár séf, aki hat éve indította el a Kodály köröndhöz közel egy nagypolgári lakásban B terv nevű lakáséttermét.

"A vendéget vendégül látjuk, ez a kulcsa mindennek, és a lakásétterem keretében lehet az egészet legjobban megvalósítani, hiszen itt emberközelibbé visszük az étkezést" - hangsúlyozta Bíró Botond Balázs, és hozzátette, az egész különlegessége, hogy a vendég előtt zajlik minden, illetve nála egy különleges műsorszám is várja a vendégeket.

"Illatvacsorákat tartok, parfümöket, illatokat társítok az ételekhez, hiszen nagyon fontos szerepet játszanak az étkezésben, az ízlelésben az illatok"

- mondta. Bíró Botond Balázs arról is beszélt, hogy a lakásétterem Kubából származik. Az emberek szeretnek étkezni, jól szórakozni, de Kubában nem lehetett magántulajdonban semmiféle vállalkozásuk, így titokban kezdték el ezt a tevékenységet űzni. Barátok, baráti társaságok kezdtek el étkezni összejárni - mesélte a séf.

A Briquette egy különleges lakásétterem Budaörsön, hiszen itt egy kerthelyiségben várják a vendégeket.

Több belvárosi étterem vezető séfje süt-főz itt kemencében, faszénen, és gasztroturisták is érdeklődnek már a hely iránt.

Ölveczki Sebestyén tulajdonos, a Briquette vezető séfje arról mesélt, hogy ő külföldön próbált ki korábban hasonló lakáséttermeket.

"Egy családi ház kertjében vagy teraszán kialakítanak egy vendéglátó helységet, ahol apuka főz, anyuka felszolgál, a kisgyerek segít a konyhán, ilyenben sokszor voltam, és mindig jó élményekkel gazdagodtam" - mondta Ölveczki Sebestyén, és hozzátette, majdnem mindenben ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelnie egy lakásétteremnek, mint egy hagyományos vendéglátó egységnek.

Ölveczki Sebestyén és Bíró Botond Boldizsár is azt mondta, a lakáséttermek nem konkurenciái egymásnak. Véleményük szerint két kézen meg lehet számolni, hány lakásétterem működik. Mindegyik más-más arculatot igyekszik kialakítani, míg a Briquette a grill BBQ, addig a BéTerv a illatgasztronómia terén nyúlt újat.

Lakáséttermek szabályozása

Az érdekvédelmi szövetségek a lakáséttermek működésének szabályozásában a hagyományos éttermekhez közel hasonló feltételeket szeretnének elérni. A Nébih és a NAV most csak laza keretrendszerben írja elő a lakáséttermek működtetésének feltételeit.

A lakáséttermeknek lejt a pálya, a működési szabályozásuk, ellenőrzésük bizonytalan,

míg a hagyományos éttermeknek számos szabályozásnak és adózási feltételnek kell megfelelniük - hívta fel a figyelmet a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége.

MTI Fotó: Kallos Bea

Böröcz Lajos főtitkár elmondta, hogy a lakáséttermek abban a fázisban vannak, mint az Airbnb volt néhány éve. Nem lehet tudni, hogy fizetnek-e adót, hulladékot kezelnek-e, milyen információkat tudnak mondjuk az allergiáról.

"Mi azt szeretnénk, hogy mindenki számára hasonló feltételrendszer érvényesüljön" - emelte ki a főtitkár.

Az élelmiszer-biztonság, a tűzvédelmi szabályozás és az adózási feltételek szempontjából keretrendszert kell megalkotni a lakáséttermek működésére - mondta az InfoRádióban Könnyid László. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azonban hozzátette,

a lakáséttermeknek és az éttermeknek más vendégkörük van, így nem konkurenciái egymásnak.

"Három területen - fogyasztóvédelem, higiéné védelme és a vendégek biztonsága - kezdődött el a szabályozás. Ehhez kapcsolódik, hogy a számlaadási kötelezettség és az adófizetési morál is rendben legyen ezekben az éttermekben. Igazán jól bevált modell jelenleg Európában még nem létezik"

- mondta Könnyid László.

Kevés itthon a legálisan működő lakásétterem - mondta az InfoRádiónak a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője. Zoltai Anna a szabályokról hangsúlyozta, hogy

legfeljebb 14 adag ételt lehet készíteni, és elvinni ezekből semmit sem szabad.

"A tevékenység működéséhez külön engedélyt kell kérni, illetve a területileg illetékes jegyzőnek a létesítményt, vagy vendéglátó egységet nyilvántartásba kell vennie" - mondta Zoltai Anna.

Csak a nyereség céljából üzemeltetett lakáséttermeknek van adózási kötelezettségük – közölte írásban az InfoRádióval a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ha a vendégek csupán az általuk elfogyasztott ételek, italok árához járulnak hozzá, és

a házigazda nem ér el nyereséget, abban az esetben a bejelentkezési, illetve adófizetési kötelezettség sem áll fenn.

A lakáséttermeket az adóhatóságok egyébként revizorpárosokkal, próbavásárlások segítségével ellenőrzi, hiányosságok esetén pedig jegyzőkönyvet vesznek fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lakáséttermesek hivatásukról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lakáséttermek szabályozása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Nébih a lakáséttermekről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Vendéglátó Szövetség a lakáséttermekről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az Étterem Szövettség a lakáséttermekről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
BéTerv - Bíró Botond Boldizsár
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Briquette - Ölveczki Sebestyén
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást