Lassan halad a választási plakátok eltávolítása - lapszemle

Infostart
2018. június 11. 08:18
A Népszava arról számol be, hogy lassan halad a választási plakátok eltávolítása. A Magyar Idők értesülése szerint szeptember 20-án tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla másodfokon Ahmed H. megismételt büntetőperét.

A Népszava arról számol be, hogy lassan halad a választási plakátok eltávolítása. A lap 18 megyeszékhelynek és a fővárosnak küldte el kérdéseit arról, hogy az adott helyen melyik pártnak mennyi anyaga maradt kint. A 8 helyről beérkezett válaszok alapján Hajdú-Bihar, Somogy és Veszprém megye kivételével a pártok betartották a törvényt, amely szerint május 8-ig el kellett távolítani a közterületeken elhelyezett plakátokat.

A Magyar Idők értesülése szerint szeptember 20-án tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla másodfokon Ahmed H. megismételt büntetőperét. A tábla elnöke, Harangozó Attila a lapnak elmondta, hogy ugyanaz a tanács kapta meg az aktát, amely tavaly júniusban hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárást rendelt el. A vádlottat a Szegedi Törvényszék tiltott határátlépés és terrorcselekmény miatt 10 év fegyházbüntetésre ítélte, de a Szegedi Ítélőtábla egy éve új eljárást kért – emlékeztet a Magyar Idők.

A Magyar Hírlap arról ír, hogy emelkednek a légitársaságok kiadásai az olajárak növekedése miatt, de a magyar piacon jelen levő legnagyobb társaságok nem készülnek a jegyárak változtatására. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint a Brent olaj hordónkénti ára 27,5 százalékkal magasabb lesz idén, mint 2017-ben, a kerozin ára emiatt 26 százalékkal, 84 dollárra emelkedik hordónként.

A Magyar Idők cikke szerint egy magyar állami tulajdonú cég vásárolta meg és újítja fel Erdély egyik legszebb szecessziós épületét, az egykori Pannónia Szállót Szatmárnémetiben. A lap idézi a település polgármesterét, aki elmondta, hogy az új tulajdonos szeretné a legrövidebb időn belül elkezdeni a munkálatokat, az átfogó restaurálást várhatóan az állagmegóvás előzi meg.

A Világgazdaság szerint ismét felmerült a lakáséttermek és ételmegosztók szabályozásának kérdése Európában, a szakma mielőbbi lépéseket sürget. Magyarországon még nincsenek pontos adatok a területről, bár a Nébih egy rendelet értelmében már definiálta a lakásétterem fogalmát, a tevékenység végzéséhez pedig a kerületi hivatal külön engedélye szükséges – írja a Világgazdaság.

A Portfolio arról közölt cikket, hogy története legnagyobb kihívása előtt áll az olajpiac, mivel a globális olajkereskedelem zömét bonyolító tanhajóknak 2020-tól jelentősen csökkenteniük kell az üzemanyag kéntartalmát a hajózási ágazat károsanyag-kibocsátásának mérséklése érdekében. Ez alapvetően átalakíthatja az üzemanyagok iránti kereslet mintázatát, ami az olajárak emelkedéséhez vezethet.