Júliusban lép életbe az ellenzéki párttámogatások csökkentése

Infostart
2018. június 11. 18:27
Júliusban kezdi csökkenteni a Magyar Államkincstár azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék korábban tiltott támogatást állapított meg. Mindemellett a kincstár hétfőn adók módjára behajtandó köztartozásként átadja azon pártok esetében a végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amelyek eddig nem fizették be a központi költségvetésnek az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás összegét.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján ha az ÁSZ tiltott támogatást állapít meg egy pártnál, az köteles befizetni annak értékét a központi költségvetésnek. A törvény azt is előírja, hogy a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ugyanekkora összeggel kell csökkenteni.

Az Állami Számvevőszék korábbi jelentéseiben azt állapította meg, hogy

  • a Jobbik 331,660 millió,
  • az Együtt 9,815 millió,
  • a DK 8,245 millió,
  • a PM 7,525 millió,
  • az MLP 6,185 millió,
  • az LMP 4,420 millió,
  • az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

A májusban járó támogatás összegét is kiutalta a Kincstár az érintett pártoknak, de a Magyar Liberális Párttól, illetve az Együtt – a Korszakváltók Pártjától levonták az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás értékét. Ez a két párt ugyanis a 2018. évi országgyűlési választások eredménye alapján a jövőben már nem lesz jogosult állami támogatásra, így később nem lett volna miből levonni a tiltott támogatás értékét - közölte a Magyar Államkincstár.

Az Állami Számvevőszék jelentésében megállapított tiltott támogatás összegét eddig egyedül a Magyar Szocialista Párt fizette meg a központi költségvetés részére. A Párttörvény szerint a tartozást, amennyiben azt az érintett pártok nem fizetik meg, adók módjára kell behajtani. A Kincstár ezért az érintett pártokkal szembeni követelést ma adók módjára behajtandó köztartozásként átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.